Buitenschrijnwerk

Vrees voor woninginbraak gestegen voor helft Vlamingen

Vrees voor woninginbraak gestegen voor helft Vlamingen
2 op 3 Vlamingen geeft toe een reële vrees te hebben voor een woninginbraak. Bijna de helft voelt zich minder veilig in de eigen woning dan pakweg vijf jaar geleden. Vier op tien vindt zijn woning onvoldoende beveiligd, vooral omdat men inbraakbeveiliging erg duur vindt. Een betere beveiliging van de woning kan echter ook door kleine minder dure ingrepen en wordt bovendien door de overheid financieel gesteund.

2/3de van de deelnemers aan de bevraging zegt in een veilige buurt te wonen met voldoende sociale controle. Toch geeft 1 op 4 aan dat in zijn of haar straat regelmatig wordt ingebroken. In 2/3de van de gevallen is dat langs de achterzijde of zijkant van de woning. Vergeleken met vijf jaar terug voelt bijna de helft van de ondervraagden zich onveiliger in de woning en vindt deze groep dat het aantal inbraken jaarlijks stijgt.  2 op 3 voelt dan ook een reële vrees voor een inbraak. Ondanks de latente angst voor een woninginbraak geeft toch nog bijna 1 op 10 Vlamingen toe dat ze buiten een sleutel verstoppen voor de kinderen of in het geval ze hem vergeten of verliezen.

‘Preventie vermindert het angstgevoel. Dure of grote ingrepen zijn hiervoor niet nodig, kleine ingrepen zoals een slotje op de raamkrukken, een veiligheidsbeslag met een meerpuntslot of een dievenklauw op de deur of schrikverlichting op de buitengevels ontmoedigen de inbreker. De kans is groot dat hij opgeeft en een makkelijker doelwit kiest’, zegt Bert Geerinckx, algemeen directeur Reynaers Aluminium Belux.

Inbraakbeveiliging te duur

4 op 10 Vlamingen die deelnamen aan de enquête vindt zijn woning onvoldoende beveiligd.  Een ruime 2/3de meerderheid wil vooral investeren in veiligheidssloten op ramen en deuren. Dit is volgens hen de meest efficiënte anti-inbraakbeveiliging. Een alarmsysteem vindt 2 op 3 te duur, al wordt dat eveneens als erg doeltreffend beschouwd. 60% zou wel meer willen investeren in inbraakbeveiliging maar vindt dat te duur en 40% vindt dat de investering niet opweegt tegen het nut ervan.

De deelnemers aan het onderzoek die hun woning beveiligden kozen het vaakst voor de volgende maatregelen: meerpuntsloten (75%), schriklichten op de buitengevels (51%), rolluiken (34%), extra sluitpunten op de ramen (29%) en veiligheidsglas (25%).

Volgens ruim de helft van de ondervraagden is aluminium voor ramen en deuren het meest inbraak werend, gevolgd door PVC. “Aluminium is inderdaad extreem hard en sterk en hierdoor prima bestand tegen vervormingen. Maar investeren in het afschrikken van potentiële inbrekers is geen overbodige luxe. Wat ramen en deuren betreft zijn het plaatsen van inbraak vertragend raam- en deurbeslag en gebruik maken van veiligheidscilinders erg doeltreffend om de weerstand aanzienlijk op te drijven.  Reynaers Aluminium rust zijn ramen en deuren standaard uit met inbraak vertragend beslag en beschikt over een zeer breed gamma aan extra beveiligingsmogelijkheden,” besluit Bert Geerinckx.

Ook interessant