Beveiliging

Woning gekocht? Tijd voor inbraakbeveiliging

Hoewel de criminaliteit afneemt, zijn er nog steeds alarmerend veel woninginbraken en inbraakpogingen in ons land. Je kan er dus niet vroeg genoeg bij zijn: als je een woning koopt, begin je best meteen met inbraakpreventie. Wees de inbrekers voor en beveilig je woning. De beveiliging van je huis is zo sterk als de zwakste schakel. Stel jezelf de vraag: hoe zou ik deze woning proberen binnen te dringen? Misschien heeft je nieuwe woning een kelderraampje of een deur met een defect slot?

Denk vooral aan gevelopeningen op de benedenverdieping. Zorg ervoor dat iedere buitendeur goed gemonteerd is en liefst over geïntegreerde dievenklauwen beschikt. Verstevig de ramen en voorzie ze van goede sloten. Op de benedenverdieping kunnen vergrendelbare raamkrukken en veiligheidsglas van pas komen. Ook rolluiken zijn een troef.

Goede gewoonten als preventiemaatregel

Toch gebeurt het merendeel van inbraakpogingen gewoon overdag, wanneer de luiken open zijn en je ramen en deuren waarschijnlijk niet op slot zijn. Enkele eenvoudige goede gewoonten vormen daarom de beste veiligheidsmaatregel tegen woninginbraak:

  • Doe ramen en deuren altijd op slot, ook wanneer je maar even het huis uit bent. Een raam op kiepstand is niet veilig, en veel verzekeraars komen niet tussenbeide als er een raam op kiep staat bij een inbraak.
  • Leg reservesleutels niet in het zicht. Verberg ze ook niet op een voor de hand liggende plaats, zoals onder een bloempot of deurmat!
  • Wees voorzichtig met waardevolle voorwerpen: laat ze niet rondslingeren op goed zichtbare plaatsen. Zet de kartonnen verpakking van je laatste dure aankoop ook niet voor de deur. Zo weten inbrekers wat er bij jou te stelen valt.
  • Aan het renoveren? Verwijder ladders wanneer je ze niet gebruikt.
  • Op reis? Een huis dat er onbewoond uitziet is een gemakkelijke prooi voor inbrekers. Misschien kan je op een buurman beroepen om je gazon te maaien en je brievenbus te legen?

Videobewaking en alarmsystemen

Een elektronisch veiligheidssysteem is alleen maar zinvol als de woning correct beveiligd is. Een alarm of videobewakingssysteem verhindert inbrekers namelijk niet om binnen te geraken. Een goed zichtbare alarminstallatie kan hen wel afschrikken.

Ook interessant