Wet- en regelgeving voor huisbeveiliging in Nederland

  NL   8 december 2014 Bron: Alarmsysteem-weetjes.nl
Welke regels zijn er in Nederland opgesteld voor het beveiligen van uw huis met een alarminstallatie of camerabewaking? Dit is iets wat u zich kunt afvragen bij aanschaf van verschillende beveiligings-tools. Ieder mens heeft namelijk recht op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer.

Om deze bescherming te waarborgen worden er tegenwoordig allerlei beveiligings-tools ingezet zoals camerabewaking en alarminstallaties. Het nadeel is echter dat deze tools een inbraak kunnen zijn op onze privacy. Om te zorgen dat de privacy veilig is, is er in Nederland de wet Bescherming Persoonsgegevens. Deze wet ziet erop toe dat gegevens die worden opgeslagen zorgvuldig worden gebruikt.

Wet Bescherming Persoonsgegevens

De Wet Bescherming Persoonsgegevens is een wet die ervoor zorgt dat onze privacy niet in gevaar wordt gebracht. De wet is in 2001 van kracht gegaan en wordt gecontroleerd door het College Bescherming van Persoonsgegevens, en deze wet is een uitwerking van de Europese richtlijnen.

Plaatsen van camerabewaking

Bij het plaatsen van camerabewaking is het van belang om rekening te houden met deze regels van het College Bescherming Persoonsgegevens. Een aantal regels voor het plaatsen van camerabewaking zijn:
 • Bewakingscamera’s worden gebruikt voor de bescherming van eigendommen, waarbij uw eigen belang goed moet opwegen tegen het belang en de rechten van uw medewerkers.
 • U mag alleen filmen waar u verantwoordelijk voor bent en niet waar anderen verantwoordelijk voor zijn. Dit betekent dus het actief mijden van de eigendommen en terreinen van derden.
 • Daarnaast is het van belang dat u zichtbaar laat zien dat u bewakingscamera’s heeft geplaatst.

Alarmsysteem installeren

Een alarmsysteem dient u altijd aan te melden, u kunt daarbij kiezen om het aan te melden bij de politie of bij het meldpunt alarmsystemen. Er zijn ook andere regels aan verbonden. Een aantal regels omtrent het installeren van een alarmsysteem zijn:
 • Gebruikers van een alarmsysteem met een aansluiting bij een alarmcentrale hoeven zelf geen aangifte doen. De alarmcentrale neemt dit namelijk zelf voor zijn rekening.
 • Bij gebruik van een alarminstallatie is het verplicht dat de melders die niet aangesloten zijn bij een alarmcentrale aangegeven worden bij ‘meldpunt alarmsystemen’.
 • Daarnaast zijn er wettelijke bepalingen vastgelegd omtrent het onderhoud, installatie en gebruik van een dergelijk systeem.

Een voorbeeld van een wettelijke bepaling is dat de u maximaal vijf dagen nadat het alarmsysteem onder spanning is gezet bent genoodzaakt om aangifte te doen bij de politie. Een andere regel is dat het voor particulieren niet is toegestaan om het alarmsysteem te koppelen aan een politiemeldkamer, dat kan enkel op de meldkamer van een erkende beveiligingsonderneming.

Melden van het alarmsysteem

Als consument bent u zelf verantwoordelijk voor het melden van het alarmsysteem. Dit kunt u doen bij een meldpunt voor alarmsystemen. Het meldpunt alarmsystemen is vooral belangrijk voor alarmsystemen die aangesloten zijn op een buitensirene, buitenverlichting of een meldingssysteem. Voor alarmsystemen die daar niet van zijn voorzien is dit niet van toepassing. Bent u een ondernemer dan bent u wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het alarmsysteem en u dient dus ook een verplicht jaarlijks onderhoud uit te voeren. Bent u bijvoorbeeld een huurder dan meld de huurder en dus niet de verhuurder dit.

Particulier

Het aanbrengen van camerasystemen in en rondom uw huis kan maar u dient wel rekening te houden met uw naaste omgeving en hun privacy. Let u op een aantal regels: met de aanschaf van camerabewaking mag u een aantal zaken niet filmen, namelijk de gehele straat, de voordeur van andere woningen of anderszins het terrein van de buren. Daarnaast is het verplicht een sticker op de deur te plakken die aangeeft dat u cameratoezicht heeft. Overigens gelden bij het plaatsen van een dummy camera deze regels niet.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo