Algemeen

Aantal werfdiefstallen daalt

Aantal werfdiefstallen daalt
Afgelopen jaar ontving de federale politie 2.444 meldingen van diefstallen op bouwwerven, wat neerkomt op 341 minder meldingen dan het jaar daarvoor, een daling van 12 procent. Over een periode van tien jaar is het aantal geregistreerde werfdiefstallen met maar liefst 43 procent afgenomen. Alleen in 2018 en 2022 was er een lichte toename ten opzichte van het voorgaande jaar. Desondanks lijkt het erop dat het aantal meldingen niet onder de 2.000 komt.

Bouwunie omschrijft de ontwikkelingen als "dubbel". Uit hun eigen onderzoek blijkt namelijk dat nog steeds 1 op de 5 bouwbedrijven te maken krijgt met werfdiefstal. "Het probleem is dat niet elke ondernemer de moeite neemt om deze diefstallen bij de politie te melden, waardoor de officiële cijfers waarschijnlijk lager zijn dan de werkelijkheid. Tegelijkertijd zien we dat bouwbedrijven zich steeds meer bewust worden van het belang van goede beveiliging op bouwplaatsen, wat zeker bijdraagt aan de daling van het aantal werfdiefstallen", aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Werfdiefstallen hebben aanzienlijke gevolgen, variërend van vertragingen doordat bouwmaterialen ontbreken tot in het ergste geval het stilleggen van de bouwplaats. De bouworganisatie deelt regelmatig tips en adviezen om deze diefstallen te voorkomen, vooral tijdens verlofperiodes zoals het bouwverlof. "Dieven slaan het liefst toe wanneer er niemand aanwezig is op de werf. Daarom neemt een derde van onze bouwbedrijven extra voorzorgsmaatregelen tijdens het bouwverlof," zegt Waeytens. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat materieel wordt teruggebracht naar het atelier of de opslagplaats en dat er politiepatrouilles worden ingeschakeld.

Klein materieel is natuurlijk het makkelijkst te stelen op een werf. Groot materieel zoals machines, voertuigen tot zelfs kranen vergt meer inspanning voor boeven. Al gebeurt het natuurlijk wel.

Tips & tricks

Bouwunie somt een aantal tips op om werven veiliger te maken. Zo zijn criminelen niet happig op verlichting en camera's. Zorgen voor voldoende verlichting, schrikverlichting met bewegingssensoren en/camera's is dus zeker een logische belangrijke. Ook buurtbewoners kunnen zeker helpen een oogje in het zeil te houden. Bij lange afwezigheid, zoals in het bouwverlof, kan je de politie vragen om de werf in het patrouilleschema op te nemen. Andere nuttige tips zijn: het aantal in- en uitgangen beperken, het plaatsen van bouwhekkens en tijdelijke schuttingen die op slot kunnen, geen materiaal laten rondslingeren, camionettes veilig parkeren en sleutels goed opbergen. Bouwunie verzamelde alle tips op www.bouwunie.be/diefstalpreventie.

Build for Life