Algemeen

Aantal leerlingen bouwonderwijs opnieuw licht gedaald

Aantal leerlingen bouwonderwijs opnieuw licht gedaald
Vorig jaar daalde het aantal leerlingen in de derde graad van het bouwonderwijs met 1,39 procent in vergelijking met het schooljaar 2021-2022 (van 7.971 naar 7.860). In vergelijking met het schooljaar 2018-2019 tellen we 6,5 procent minder leerlingen (van 8.404 naar 7.60). “Het lijkt een niet te stoppen neerwaartse spiraal”, zegt Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “Het gaat in absolute aantallen gelukkig niet over duizenden leerlingen per jaar minder. Maar de bouw is nu eenmaal een sector met een hele rits knelpuntberoepen. Elke leerling in de derde graad is voor ons een mogelijke vakman of vrouw. En dus telt bij manier van spreken elke ‘kop’”.

De bouworganisatie hoopt dat het tij keert, maar makkelijk wordt het niet. “We kampen nog altijd met een imagoprobleem. Een ‘stiel’ leren, blijft voor heel wat jongeren én hun ouders minderwaardig. Terwijl we dankzij onze stielmannen een dak boven ons hoofd hebben, een tafel om aan te eten, elke ochtend kunnen douchen of ’s avonds onze sfeerverlichting kunnen aansteken”.

Bouwunie verwijst daarnaast naar de slinkende pool van praktijkleerkrachten en het afschaffen van ‘spookrichtingen’. In de toekomst riskeren daardoor enkele bouwrichtingen te verdwijnen, waardoor we nog minder instroom in de sector krijgen. Aan de vooravond van 1 september pleit Bouwunie andermaal om over te schakelen naar een 100 procent duaal systeem in het bouwonderwijs.

De ervaring leert dat jongeren die tijdens hun schoolloopbaan leren en werken combineren beter gewapend op de arbeidsmarkt komen. Iets wat werkgevers natuurlijk heel erg aantrekt. Vandaag bestaan duaal leren en het voltijds leerplan met stage voor bouwopleiding naast elkaar. Een volledig duaal systeem maakt extra middelen vrij om te investeren in het bouwonderwijs. Daarnaast genieten leerlingen in het duaal leerstelsel van een praktische en actuele opleiding die rekening houdt met de huidige werkrealiteit en infrastructuur. Ook krijgt het duaal systeem op die manier een verdiende opwaardering. Het duaal leren wordt nog te vaak gezien als laatste instapkeuze. Terwijl het duaal leren net zoveel meer kan en moet zijn. In het buitenland opent duaal leren de deur naar de universiteitsopleidingen.

Imagocampagne

Met de imagocampagne De Bouw Kijkt Verder hoopt de bouwsector meer jongeren én hun ouders warm te maken voor een opleiding of job in de bouw. “De bouw is een prachtige sector waarbij je meteen resultaat ziet van je werk, goed je boterham verdient en je kan rekenen op werkzekerheid. Het wordt tijd dat ook ouders dit beseffen en aanvaarden dat een zoon of dochter die een stiel uitoefent even waardevol is dan een dokter of advocaat”.

Ook interessant


Build for Life