Vastgoed

Aantal huizenverkopen daalt met 47%

Het aantal verkopen van huizen in Nederland is in januari 2009 ten opzichte van december 2008 gedaald met 47%. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. Ger Hukker, voorzitter van de NVM, omschrijft de situatie als een `kopersstaking`. Voor het eerst sinds 1990 is er sprake van substantiële prijsdalingen.

Jacques Walch, een van de grotere makelaars in `t Gooi, constateert dat vooral de middenklasse is getroffen. Huizen met een waarde tot 700.000 euro lopen volgens hem wel door, maar in de categorie van 7 ton tot 2,5 miljoen euro wordt aanzienlijk minder verkocht. Pieter-Joep van den Brink, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, kan geen prijsontwikkeling aangeven voor het topsegment van huizen boven de 2 miljoen euro. Die markt is sowieso ontzettend klein. Arnold de Groot, verbonden aan Witte Makelaars te Vinkeveen, stipt aan dat kapitaalkrachtige kopers wel minder kopen, maar niet tegen een lagere prijs.

Toch zijn er enkele huizen in het topsegment die dramatisch slecht in de markt liggen. Ze staan al langer dan één jaar te koop en door de crisis zal de wachttijd verder oplopen. Ex-voetballer Winston Bogarde tracht al tijden zijn pand in Amsterdam-Osdorp te slijten voor 3,5 miljoen euro. Het huis van Hanneke d`Haans aan de Schouwweg is afgeprijsd van 4 naar 3,5 miljoen euro.

Gebaseerd op: Quote