Algemeen

Aannemers werken tijdens vakantie door om schade in te halen

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft kunnen vaststellen dat de bouwwerken dit jaar meer dan twee maanden vertraging hebben opgelopen door de uitzonderlijk strenge winter en de uiterst natte maanden april en mei. Volgende week begint bijna in al de Vlaamse regio’s de bouwvakantie. Dan geldt in heel wat bouw- en toeleveringsbedrijven een collectieve sluiting. Hieraan morrelen is haast onmogelijk. De Vlaamse bouwbedrijven kunnen de opgelopen vertraging haast niet inlopen.

Het zijn voornamelijk de sleutelopdedeurbedrijven die willen doorwerken, omdat zij aan de klant een totaalpakket aanbieden van infrastructuurwerken, ruwbouw-, dak- en schrijnwerken en binnenafwerking en hiervoor met de klant ook precieze afbetalingstermijnen en afwerkingsdata hebben afgesproken.

Om het opgelopen tijdverlies in te halen kunnen zij een beroep doen op zelfstandige onderaannemers of op kleine bedrijven met slechts een paar medewerkers. Vooral voor de uitvoering van dakwerken moet heel wat tijd worden ingehaald. In het voorjaar was het daarvoor te nat en te glad op de daken en tijdens de afgelopen weken te heet met temperaturen tot 50° C op het dak. Ook voor de uitvoering van metselwerken was het te nat in het voorjaar en te heet tijdens de afgelopen weken, waardoor de kwaliteit van het metselwerk in het gedrang kwam.

Wat met zelfstandige onderaannemers wel kan lukken, ligt met bouwarbeiders veel moeilijker. Met hen heeft het bedrijf individueel dan wel collectief afspraken gemaakt over de periode waarop zij hun vakantie kunnen opnemen. Voor vele arbeiders zijn deze afspraken ‘heilig’. Arbeiders zijn dus niet zomaar bereid om door te werken. Als zij daartoe al bereid zouden zijn, zal men ze op andere dagen vakantierust moeten gunnen. Ten gronde lost deze verschuiving niets op.

Bovendien is de uitvoering van bouwwerken sterk afhankelijk van de regelmatige toevoer van bouwmaterialen. Maar ook de toeleveringsbedrijven zijn tijdens de bouwvakantie gesloten.

Verder werken tijdens de bouwvakantie zal dus slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk zijn en slechts in zeer beperkte mate de opgelopen vertraging weer kunnen goedmaken.
Build for Life