Algemeen

Aannemer niet zuinig genoeg op bouwmaterieel

Volgens directeur F. van Loon van brancheorganisatie BMWT ‘verdwijnt’ jaarlijks voor ruim 50 miljoen euro aan bouwmaterieel.

De echte boosdoener is natuurlijk het dievengilde, benadrukt Van Loon. Maar aannemers moeten wat betreft diefstal van bouwmaterieel de hand ook in eigen boezem steken, vindt de directeur van de vereniging van fabrikanten van en handelaren in Bouwmachines, Magazijninrichtingen, Wegenbouwmachines en Transportmiddelen (BMWT). “Het is bijna komisch te moeten constateren dat aannemers hun Mercedes van 60.000 euro aan alle kanten beveiligen, maar hun veel duurdere grondverzetmachines helemaal niet.”
De BMWT schat dat vorig jaar zo’n tweeduizend stuks materieel zijn ontvreemd. Exacte cijfers heeft Van Loon niet omdat de registratie bij politie en verzekeraars “te wensen overlaat”. De directeur de BMWT moet het daarom doen met “signalen uit de markt”. “Wij horen dat bouwmaterieel in toenemende mate wordt gestolen. Dat zegt onze achterban, maar ook de verzekeraars. Er is steeds minder interesse om bouwmaterieel te verzekeren. Het is een verlieslatende portefeuille.”
Bouwmaterieel wordt volgens Van Loon in toenemende mate gestolen doordat de transportsector succesvolle maatregelen heeft getroffen om diefstal van vrachtwagens tegen te gaan. Dieven zijn zich meer gaan richten op onder meer shovels en graafmachines. Generatoren blijken bovendien handige apparaten bij het telen van wiet. Het merendeel van de gestolen spullen wordt verhandeld in Nederland, België of Duitsland. Het vaak ontbreken van kentekens en chassisnummers maakt dat vrij eenvoudig. Slechts een klein deel, zo’n 10 procent, wordt uiteindelijk teruggevonden.

Registratiesysteem
De waarde van het gestolen materieel bedraagt zo’n 50 miljoen euro. Verzekeraars vergoeden het grootste deel daarvan. De schade die ontstaat doordat bouwwerkzaamheden komen stil te liggen zonder materieel, komt echter voor rekening van de aannemer zelf. “Daarom snap ik ook niet waarom ze zo laconiek doen”, zegt Van Loon. “Hoe kan het dat bij veel ondernemingen alle machines nog met dezelfde contactsleutel te bedienen zijn? Diefstalpreventie staat in deze branche duidelijk nog in de kinderschoenen. Het zal nog wel jaren duren voordat we zover zijn als bijvoorbeeld de transportsector.”
Sinds halverwege vorig jaar houdt de stichting VAR, dat gelieerd is aan de verzekeringsmaatschappijen, er een nieuw registratiesysteem op na. Daarmee moet opsporing van gestolen bouwmaterieel eenvoudiger worden. Vermiste machines staan sinds kort ook op de internetsite van de BMWT.
Build for Life