Duurzaam Bouwen

Aangescherpte energienorm is 'oneerlijk'

De aangescherpte energienorm is `oneerlijk`. Dat is de mening van de Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB). Volgens de ERB gaat het om de scherpere epc-norm. Epc staat voor energieprestatiecoëfficiënt. De nieuwe epc gaat 1 januari 2011 in en maakt een onderscheid op energiecentrales waarop een nieuwbouwwoning is aangesloten.

Volgens Rob Wijnands, voorzitter van ERB, liggen de energieprestaties met 33% lager als het huis aangesloten is op een nieuwe centrale in vergelijking met een aansluiting op een bestaande centrale. Wijnands vindt dit oneerlijk, omdat de koper van een huis geen invloed kan uitoefenen op de koppeling met een centrale. Bovendien merken de kopers van een woning niets van de regeling die de bouw van nieuwe energiecentrales stimuleert op de energierekening. Ze moeten dan ook gewoon blijven investeren in betere isolatie van hun woning.

Volgens een woordvoerder van het verantwoordelijke ministerie van Binnenlandse Zaken is de kritiek van Wijnands niet gegrond. De woordvoerder meent dat de `nieuwe epc niet voorschrijft op welke wijze de woningen energiezuiniger gemaakt moeten worden`. Ook zou er geen verband zijn tussen centrales en de aanscherping van de epc.

Gebaseerd op: Cobouw