Verbouwen

Aandachtspunten bij een verbouwing met huisdieren

Aandachtspunten bij een verbouwing met huisdieren
Staat er een verbouwing op de planning dan is het belangrijk om met je huisdieren rekening te houden. Een cavia of hamster in een kooi is natuurlijk gemakkelijk even te verplaatsen net als vogels en vissen. Bij honden en katten die meer bewegingsruimte hebben, is dat net even een ander verhaal. Het kan zo zijn dat je hond of kat stress ervaart als er ineens van alles aan de hand is in huis. Houd daarom rekening met de volgende aandachtspunten om de verbouwing voor je huisdier zo stressvrij te laten verlopen.

Extra ruimte en beweging

Heb je een kat die ook buiten komt? Een kattenluik met chip geeft je kat alle vrijheid om weg te gaan en om weer terug te komen. Mocht je gaan verbouwen en nog geen kattenluik hebben dan is dat het perfecte moment om er een te installeren. Het voordeel van de chip is dat je niet alle buurtkatten ook op bezoek krijgt. Tijdens de verbouwing is het mogelijk om je hond uit logeren te laten gaan. Schaf bijvoorbeeld een hondenriem bij Petsplace aan om je hond aangelijnd en veilig te laten uitlaten. Is er geen mogelijkheid om je hond bij familie of vrienden te laten logeren? Zorg dan voor een rustige plek in huis, waar je hond relaxt kan verblijven. Daarmee voorkom je ook dat je hond in weg loopt tijdens de verbouwing.

Plekje in de tuin maken

Heb je een tuin dan is het ook mogelijk om je hond tijdens de verbouwing tijdelijk daar te laten verblijven. Overdag dan, want als de bouwvakkers weg zijn, laat je de hond natuurlijk weer naar binnen. Het is dan wel belangrijk dat je hond beschutting heeft tegen de zon en tegen regen en wind. Is er geen enkele optie om je hond ruimte in de tuin of een eigen plekje in huis te geven? In dat geval is het ook nog mogelijk om je hond als er geen bekend logeeradres is tijdelijk even onder te brengen in een hondenpension. Dat is uiteraard eveneens mogelijk als je een kat hebt die altijd in huis is en niet buiten komt.

Laten wennen aan de nieuwe situatie

Huisdieren zijn doorgaans gewoontedieren. Zo vindt een kat het bijvoorbeeld heel vreemd als er ineens een nieuwe badkamer of keuken is geïnstalleerd. Daar moet de kat toch echt even aan wennen. Er zijn namelijk nieuwe geuren, maar ook nieuwe materialen en wellicht andere obstakels. Een hond went wat dat betreft net even sneller aan de nieuwe situatie. Het hangt natuurlijk ook van het soort en de grootte van de verbouwing af.

Ook interessant