Vastgoed

AFM presenteert ander voorstel voor maximalisering hypotheek

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) presenteert een ander voorstel voor de maximalisering van hypotheken. Dit nieuwe voorstel is onlangs gepresenteerd door AFM-voorzitter Hans Hoogervorst. Consumenten mogen in het nieuwe voorstel tot 2013 een hypothecaire schuld aangaan van meer dan 100% van de aankoopwaarde van de woning.

Hierbij geldt als voorwaarde dat ze dit hogere bedrag binnen vijf tot zeven jaar aflossen. In het oude AFM-voorstel was het plan om het hypotheekbedrag te maximeren op de aanschafprijs van een huis. Elke huizenkoper moest dan in de praktijk eigen geld inbrengen om de kosten koper van ongeveer 12% van de aanschafprijs te betalen. Volgens tegenstanders zorgde dit ervoor dat starters moeilijk toegang krijgen tot de woningmarkt. Het nieuwe voorstel maakt het mogelijk om een hogere hypotheek te nemen bij eigen vermogen of een verbouwing met meerwaarde.

De nieuwe regels zouden per 1 januari 2011 in moeten gaan. Ook NHG-hypotheken zouden met het voorstel boven de 100% uit kunnen komen. Met de nieuwe vorm moet het aantal aflossingsvrije hypotheken terug gebracht worden, omdat die mensen nu in de problemen kan brengen als een deel van het inkomen wegvalt.

Gebaseerd op: de Volkskrant