Architectuur

A2O voltooit begin 2014 laatste fase De Silo

Architectenbureau a2o breidt binnenkort zijn eigen kantoorgebouw De Silo uit. Op dit ogenblik staat een bouwvergunning uit voor de laatste fase van de herbestemming van het oude silogebouw aan het Albertkanaal in Hasselt. Begin 2014 moeten de werken aanvangen die onder meer atelier- en laboruimten, kantoor- en exporuimte en een inpandige garage voorzien. Establis staat in voor de stabiliteit, studiebureau Boydens is verantwoordelijk voor de technieken.

a2o wil met het voltooien van zijn eigen kantoor een sterk statement maken. De Silo is in die zin de fysieke verschijningsvorm van wat a2o als zijn eigen missie beschouwt: een alternatief werkproces dat haaks staat op verkavelingsdrang. Het architectenbureau beschouwt de industriële zone aan het kanaal als nieuwe stadswijk en zet ze daarvoor graag in zondags kostuum, en wel met de naam 'Quartier Canal'. De wijk is volgens a2o hybride van karakter en geeft het bureau de mogelijkheid om het karakter van het eigen kantoor sterk te ontwikkelen. Op die manier ontstaat aan het kanaal een interessante kroes van kantoren, labo's, opleidingsgebouwen, creatieve bedrijven en culturele ontwikkelingen als het kunstencentrum en een oude maalderij.

Omarmend carré

Eens voltooid zal het nieuwe volume het zogenaamde carré van de site voltooien. De bovenste laag omarmt de site door boven op het oude dak van De Silo een nieuwe verdieping te maken. Een verhoogd plein wordt op die manier het centrum van de plek, gericht op het zuiden en duidelijk omsloten. Het kan straks ingezet worden als een semipublieke ruimte voor diverse manifestaties. Het eerste niveau van De Silo sluit in dit plan naadloos aan op dit centraal gelegen publieke forum.

Deze laatste bouwfase zorgt voor een geheel nieuwe ontsluiting van het hele gebouw. De inkom wordt door de ruime trappenpartij duidelijk gedefinieerd en het volume op de nu nog open hoek van de site markeert een tussenruimte, die naast een semipublieke ruimte ook het voorportaal voor de inkom van de Silo vormt. Daarnaast krijgt, door de inpandige parking, de openbare ruimte een opwaardering.

Lees verder op Architectura

Ook interessant