Zwembaden en (zwem)vijvers

97-jarige architect ontwerpt nieuw zwembad

De beroemde Braziliaanse architect Oscar Niemeyer ontwerpt een nieuw zwembad voor de Duitse stad Potsdam. Een akkoord hierover is in Rio de Janeiro ondertekend. Het project, dat een 50-meter bekken en zes zwembanen omvat, dient tegen 2007 te worden voltooid. De kostprijs is op 30 miljoen euro begroot.

Het huidige zwembad uit de DDR-tijd wordt afgebroken. Burgemeester Jann Jakobs (SPD) zei dat met de 97-jarige Niemeyer een architect is aangetrokken "wiens naam en werk in de hele wereld gelijk staat met bouwkundige originaliteit en aantrekkingskracht".

De werken van Oscar Niemeyer zijn onder meer gekenmerkt door spectaculaire dragende constructies en door een vloeiende verbinding tussen 'binnen' en 'buiten'. Ook in de plannen voor Potsdam zou dat typisch zijn. De Potsdamse burgemeester zegt: "Ik ben er zeker van dat het zwembad een bakenproject wordt dat de kandidatuur van Potsdam voor de titel Culturele Europese Hoofdstad 2010 kracht bijzet".

Oscar Niemeyer heeft in de hele wereld honderden bouwprojecten verwezenlijkt. In 1947 tekende hij het VN-hoofdkwartier in New York. Eind de jaren '50 creëerde hij de nieuwe Braziliaanse hoofdstad Brasilia.

Niettegenstaande zijn hoge leeftijd denkt Niemeyer er niet aan met pensioen te gaan. In 2004 werd naar zijn plannen een concerthal in Sao Paulo voltooid. Eerder bouwde hij in Niteroi, een voorstad van Rio de Janeiro, een nieuw museum voor hedendaagse kunst in de vorm van een vliegende schotel.