Algemeen

9 op 10 bouwbedrijven kiezen voor collectieve vakantiesluiting

9 op 10 bouwbedrijven kiezen voor collectieve vakantiesluiting
“Tijdens de zomermaanden en dan vooral in juli gaan de bouwwerven traditioneel op slot. Dit jaar is dit niet anders”, zegt Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. 9 op 10 bouwbedrijven kiezen voor een collectieve vakantiesluiting. Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie bij 213 bouwondernemingen. Het gros, namelijk driekwart van de sluitende bedrijven, volgt het collectief bouwverlof van de eigen regio. De rest heeft ofwel een eigen collectieve sluitingsperiode of volgt dat van een andere regio. “Voor sommige bedrijven komt de andere periode beter uit of ze hebben meer werven in een andere regio dan waar ze gevestigd zijn waardoor ze de vakantie van die andere regio volgen”, aldus Waeytens. Elke regio heeft zowat haar eigen collectieve vakantieregeling.

“Je bent als bouwbedrijf echter niet wettelijk verplicht om die periode te volgen. Natuurlijk heeft iedereen wel recht op zijn wettelijke vakantie en gebeuren afwijkingen steeds in overleg met de werknemers”, aldus Waeytens. Zelfstandige ondernemers moeten zich in principe niets aantrekken van het bouwverlof. Toch nemen meer dan 4 op 10 zelfstandigen in dezelfde periode vakantie.

Meer flexibiliteit

Opvallend, driekwart van de werknemers blijft voorstander van het collectieve bouwverlof. Een kwart – en meer dan vroeger – vraagt meer flexibiliteit en wil zelf kiezen wanneer ze vakantie nemen.

Ook interessant


Build for Life