Duurzaam Bouwen

8000 m2 groendak voor winkelcentrum Kloosterbempden

Het woon- en winkelcentrum Kloosterbempden in Maaseik is eìeìn van de grootste groendakprojecten van de laatste jaren. Bij dit project werd over een oppervlakte van 8.000 m2 een sedum groendak met Eurothane Silver isolatie van Recticel Insulation aangebracht.
De aanleg van een groendak is een technisch en complex gegeven. Zowel bij een extensief groendak of sedumdak, als bij een intensief groendak, een gebruikstuin met terrassen, struiken en bomen. De kennis van architecten en bouwheren hierover is nog vrij beperkt. De hoogte van de opbouw van een groendak of daktuin wordt bepaald door de aard van het groendak. Belangrijk zijn het type isolatie en dakdichting, de 100% waterdichtheid van het dak, de afwatering van de dakconstructie en de bereikbaarheid van het project. Een daktuin biedt een aantal voordelen. Er is het esthetische aspect: een daktuin is mooier dan pakweg roofing. Daarnaast is er het energiebesparende - want isolerende - aspect en de kostenbesparing op termijn. Andere pluspunten zijn het geluidsabsorberend effect en het milieuvriendelijk karakter. Afhankelijk van het type daktuin kan het regenwater tot 90% gebufferd worden boven op het dak. De dakhuid gaat eveneens twee tot drie maal langer mee daar de UV-stralen worden afgeblokt en de temperatuurspieken worden afgeblokt

Voldoende gewicht en opstandshoogte

Voor de aanleg van een daktuin moet de architect in de eerste plaats voldoende gewicht en opstandshoogte voorzien. Het afwateringspercentage moet voldoende hoog zijn, om stagnatie van water te voorkomen. Hiervoor kan de constructie in helling geplaatst worden, of kan er beter gekozen worden voor afschotisolatie - dit is isolatie met ingebouwde helling - in pur isolatie. Met het oog op drukvastheid en afwateringscapaciteit is de kwaliteit van de drainagematten belangrijk. De kwaliteit van het substraat en de structuur ervan worden best nagegaan. Voor de opbouw van een groendak wendt men zich het best tot een gespecialiseerde firma.

Lees verder op Architectura.be