Slaapkamers

8 tips voor meer rust in de slaapkamer

8 tips voor meer rust in de slaapkamer
Niets is zo belangrijk voor je gezondheid en humeur als een goede nachtrust. Als je niet goed geslapen hebt, wordt de rest van je dag een veel grotere uitdaging. En ook voor je fysieke gezondheid is voldoende en kwalitatieve slaap van uiterst belang. Het geeft je hoofd de nodige rust en helpt het lichaam herstellen van de impact van de dag.

Goed slapen doe je het beste in een rustige en goed ingerichte slaapkamer. Met bijvoorbeeld een functionele kledingkast, een fijn kleurenschema en een tapijt of kleed op de vloer kun je al heel snel je slaapkamer omtoveren tot een oase van rust. Hier geven we je 8 tips om zonder al te veel moeite meer rust in je slaapkamer te creëren.

Ga door je kledingkast heen

Staat je slaapkamer overvol, dan is het er ook sneller rommelig en onoverzichtelijk. De eerste slag die je maakt zal dus vooral het weghalen van dingen zijn. Kijk welke meubelstukken eigenlijk overtallig zijn en doe ze weg. Ga door je kledingkast heen en zoek je kleding goed uit op alles wat je eigenlijk niet meer draagt. Deze stukken mogen in een grote tas voor een kringloopwinkel.

Alles wat buiten het seizoen zit leg je ook apart, en sla je in de tussentijd op zolder op, of bovenop de kast in praktische bakken. Zo heb je uiteindelijk alleen in je kast hangen wat je ook echt draagt, en wordt jezelf ‘s morgens aankleden ook een stuk makkelijk. Ga je binnenkort een kledingkast kopen, kies er dan een met voldoende ruimte en een praktische indeling, zodat je kledingkast nooit uitpuilt.

Kies een centrale focus

De kledingkast kan gelijk de focus van de kamer worden. Een andere optie is ook om dit het bed te maken, met een mooie achterwand en een in het oog springende lamp boven het bed. Het punt is om ervoor te zorgen dat er maar een punt in de kamer de focus heeft, en de rest van de inrichting verder niet te veel om aandacht schreeuwt.

Kabels wegwerken

Heb je een oplaadsysteem op je nachtkastje, of een grote stekkerdoos naast je bureau, probeer dan overal de kabels zoveel mogelijk uit het zicht te werken. Hier bestaan slimme oplossingen voor, zoals kabelgootjes en haakjes, maar ook met simpele stukjes tape kun je vaak makkelijk een kabel verstoppen, en toch handig bereikbaar houden.

Tapijt of kleed

Niets zo fijn, als je ‘s nachts of ‘s ochtends met blote voeten uit bed stapt, om een zachte ondergrond onder je tenen te voelen. Een hoogpolig tapijt is wat hotelkamers altijd zo luxueus doet aanvoelen, en ook thuis is tapijt in de slaapkamer ideaal. Heb je al een vloer liggen, van hardhout of PVC bijvoorbeeld, dan kun je voor een mooi vloerkleed gaan. Stoffering op de vloer zorgt ook voor een demping van geluid, waarmee je extra stilte in de ruimte krijgt.

Kijk naar de verlichting

De verlichting is misschien wel een van de meest over het hoofd geziene aspecten van een interieur. Toch kun je met een paar strategisch geplaatste en gerichte lampen een hele kamer transformeren, en ook rust scheppen. In plaats van een centrale plafondlamp, krijg je meer knusheid met een grote staande lamp en wat kleinere hoeklampen.

Heb je een stuk kunst boven het bed hangen, dan kun je deze verlichten via dezelfde lampen die je gebruikt om ‘s avonds nog even rustig in bed te lezen. Een site als Meubella heeft per ruimte verschillende verlichtingsoplossingen, waar je altijd de juiste toon mee zet.

Fris beddengoed

Wanneer is de laatste keer dat je nieuw beddengoed hebt gekocht? Dit is een simpele manier om je hele slaapkamer in een keer op te frissen. Ga voor een luxueuze stof, die fijn aanvoelt op de huid en ook ademt, zoals katoen of zijde, en kies een kleurenpatroon die ook bij de rest van de ruimte past.

8 tips voor meer rust in de slaapkamer

Kleurenschema

Met het kiezen van de juiste kleuren voor in de slaapkamer kun je ook een hoop rust creëren. Ga vooral voor lichte kleuren, die het natuurlijk daglicht overdag versterken en een gevoel van ruimte scheppen. Neutrale tonen zoals beige, pastel en simpel wit werken vaak goed, ook als je later weer eens besluit om qua accessoires nieuwe accenten toe te passen. Met een paar vrolijke kussens, een frisse sprei op het bed en een in het oog springende lamp zet je kleurrijke blikvangers neer.

Groen is goed

Maak het geheel vervolgens af met een paar mooie planten. Planten helpen met het zuiveren van de lucht, waardoor je ook weer beter slaapt, en geven een natuurlijke look aan een ruimte. Planten zijn ook goed voor je humeur, het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat meer groen in je omgeving een positieve invloed op je mentale gezondheid heeft. Vergeet ze uiteraard niet regelmatig water te geven, zo wordt je elke ochtend weer vrolijk begroet door je groene kamergenootjes.

Ook interessant