63% woningeigenaren heeft klusplannen

  NL   11 december 2014 Bron: Bouwkennis
Van de woningeigenaren in Nederland heeft momenteel 63% klusplannen voor de komende 24 maanden. Schilderwerk is hierbij populair, maar ook het leggen van vloeren, behangen en het stucen van wanden staan relatief vaak op de planning. De rol van verfraaiing is vooral groot bij klussen in de woonkamer en de hoofdslaapkamer. Het toevoegen van comfort blijkt relatief belangrijk bij het aanpakken van de badkamer. Dit blijkt uit het WoonKennis Jaarrapport 2014/2015.

Bij het verkennen van de klusplannen van woningeigenaren voor de komende 24 maanden is gevraagd naar het type klus, de reden voor de klus, het bedrag dat men van plan is uit te geven aan de klus en wie de klus gaat uitvoeren. Voor elke kamer is een volledige lijst met klusplannen opgesteld.

63% heeft klusplannen

Van de woningeigenaren heeft in totaal 63% klusplannen voor de komende twee jaar. Het zijn vooral algemenere klussen die woningeigenaren op de planning hebben staan. Binnenschilderwerk is hierbij het meest populair (59,5%), maar ook het buitenschilderwerk staat vaak gepland (47,6%).

Veel klussen aan binnenkant woning

Klussen aan de binnenkant van de woning komen verreweg het meest voor. De top-5 van meest geplande klussen in de komende twee jaar bestaat verder uit het leggen van vloeren (24,6%), behangen (20,2%) en het stucen van wanden (19,9%). In de badkamer zijn er het vaakst plannen voor het vervangen van het tegelwerk (11,6%). Bijna 8% heeft plannen om de totale badkamer te vervangen. Voor de keuken is dit 6%.

Geplande klussen woningeigenaren aan de binnenzijde van de woning in de komende 24 maanden (in %)

Geplande klussen woningeigenaren aan de binnenzijde van de woning in de komende 24 maanden (in %)
Bron: WoonKennis, september 2014

Redenen klusplannen

De redenen voor klusplannen voor de buitenkant van de woning en voor installaties zijn eenduidig. Het betreft vooral noodzakelijk onderhoud. Ook spelen energiebesparende redenen met name bij installaties een relatief grote rol. De redenen voor klusplannen aan de binnenkant van de woning laten een gevarieerder beeld zien en zijn uiteraard vaak kamerafhankelijk. Zo blijkt dat het toevoegen van comfort relatief belangrijk is bij het aanpakken van de badkamer. De rol van verfraaiing is vooral groot bij klussen in de woonkamer en de hoofdslaapkamer.

Inzicht in klusgedrag

Inzicht in het geplande klusgedrag is essentieel voor toeleveranciers die zich richten op de klussende woonconsument. De bestaande plannen bepalen voor een groot deel de marktomvang voor de komende jaren.

Voor deze potentiŽle markt geldt dat de klusplannen misschien sneller tot uitvoer kunnen komen. Het is voor toeleveranciers van klus- en bouwmaterialen dus essentieel om inzicht te hebben in welke fase potentiŽle klussers zich bevinden en tegen welke belemmeringen zij aanlopen. Zo kunnen zij helpen bij de plannen en er misschien zelfs voor zorgen dat plannen niet volledig worden uitgesteld. Het WoonKennis Jaarrapport is dit jaar voor een groot deelgericht op deze materie. Zo blijkt onder andere dat bijna eenderde van de potentiŽle klussers al meer dan een jaar met plannen voor de badkamer rondloopt. Een gebrek aan tijd en geld zijn de belangrijkste redenen dat de klus nog niet is uitgevoerd.


Het WoonKennis Jaarrapport is een grootschalig onderzoek onder ruim 1.200 woningeigenaren. Het rapport geeft onder andere inzicht in de klusplannen van woningeigenaren voor de komende 24 maanden, ingedeeld naar kamer. Er wordt hierbij stilgestaan bij de volgende ruimten: woonkamer, hoofdslaapkamer, keuken, badkamer, zolder, buitenkant van de woning en installaties.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo