6 tips voor wat er niet mag ontbreken in de babykamer

Bron: Bouw & Wonen
6 tips voor wat er niet mag ontbreken in de babykamer
Foto: Petite Amélie
We weten allemaal wel dat een wieg of ledikantje met een goed matras natuurlijk niet mag ontbreken. Een degelijke commode met aankleedkussen is uiteraard ook een zeer nuttige aankoop, bij voorkeur eentje met veel opbergruimte voor al je verzorgingsspulletjes. Een kast voor het overzichtelijk kunnen opbergen van al die schattige kleertjes is eveneens een zeer handig item als je daar voldoende plek voor in de kamer hebt.

Op de website van de Consumentenbond kun je overigens een complete babyuitzetlijst vinden, waarvan 1.000 ondervraagde kersverse ouders aan de samenstelling ervan hebben meegewerkt. In dit artikel besteden we aandacht aan zaken waar je misschien niet zo op het eerste moment aan denkt, maar die toch heel zinvol zouden kunnen zijn om aan te schaffen voor de inrichting van de babykamer.

Tip 1: Verlichting

Een goede verlichting in de babykamer is een absolute ‘must’. Een goede (en leuke) plafondlamp verlicht de kamer in één keer goed om het bijvoorbeeld schoon te maken. Ook is het erg handig als je met je baby de kamer inloopt en je wilt met één armbeweging goed verlicht zicht op alles hebben. Net zo belangrijk is een lampje met gedempt licht voor als je ’s nachts in de babykamer moet zijn, maar je wilt je baby niet met een fel licht wakker maken. Je kunt hiervoor een wandlampje of nachtlampje gebruiken met een zacht licht.

Tip 2: Gordijnen

Verduisterende (rol)gordijnen zijn aan te bevelen. In het begin zal je baby op vele momenten slapen, of het nu licht of donker is. Naarmate je baby echter ouder wordt, zal het steeds meer (moeten) wennen aan een dag-nachtritme. Een verduisterend gordijn kan hierbij goed van dienst zijn. Een kindje zal als het donker is minder moeite hebben om naar bed te gaan. Bovendien maakt je kindje als het schemerig of donker wordt het hormoon melatonine aan, een stofje waar je makkelijk mee in slaap kunt vallen.

Tip 3: De babyfoon

Als je kindje in een andere kamer en misschien wel op een andere verdieping in het (grote) huis ligt te slapen, dan is de aanwezigheid van een babyfoon op de babykamer wellicht een rustgevend idee. Tegenwoordig zijn er ook babyfoons met camera waarmee je je kindje niet alleen kunt horen, maar ook zien.

Tip 4: Wasmand en luieremmer

Plaats een wasmand direct naast de commode op de grond. Dat maakt het extra gemakkelijk om tijdens het verschonen in één handeling vieze kledingstukken in de mand te gooien. De aanschaf van een luieremmer is zeker niet noodzakelijk, maar kan toch erg prettig zijn om direct de vieze luier in te kunnen deponeren.

Tip 5: Opbergmogelijkheden

Als je er de ruimte voor hebt, kun je in een mooie kast heel veel spulletjes kwijt. Je kunt ook planken ophangen waar je mooie opbergdozen zet. Kijk wel goed waar je de planken hangt, er moet uiteraard voldoende (liefst ruime) loopruimte tussen de meubels overblijven.

Bekijk hier prachtige commodes voor baby’s, mag zeker niet ontbreken in de babykamer!

Tip 6: Niet te vol

Denk goed na welke spullen je echt nodig hebt voor de baby. Een kleine babykamer staat al gauw te vol. Zorg dat er voldoende bewegingsruimte aanwezig is. Het is belangrijk dat je baby in zijn of haar kamer tot rust kan komen, maak het er dus niet te druk.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo