5 tips voor een optimale inrichting van de werkplek

16 januari 2020 Bron: Bouw & Wonen
5 tips voor een optimale inrichting van de werkplek
Je omgeving beÔnvloedt je welzijn. Zo is het thuis en zo is het ook op kantoor. De inrichting en decoratie van de werkplek kunnen een grote invloed hebben op de productiviteit en het welbevinden van de medewerkers.

Met de juiste kantoormeubelen en een slimme inrichting kun je een omgeving creŽren waar creativiteit, samenwerken en resultaten boeken worden aangemoedigd. Het kan echter ook een ruimte zijn met een omgekeerd effect, ongeÔnspireerd en rommelig, waar werknemers zich niet fijn voelen en dus ook niet fijn werken.

Is jouw kantoor wel toe aan een make-over, of ga je voor het eerst een kantoor inrichten, bijvoorbeeld bij een verhuizing? In dit artikel geven we je tips voor een optimale inrichting van de werkplek.

Kantoor make-over voor inspiratie

Het is makkelijker om een kantoor in te richten wanneer deze nog helemaal leeg is. Het geeft een schone lei voor het ontwerp, de functies, het kleurenpalet en de specifieke meubels die het kantoor gaan vormgeven. Via een brainstorm kun je de leukste ideeŽn bedenken en vervolgens uitwerken.

Een nieuwe start van een bedrijf of bijvoorbeeld een verhuizing zijn mooie momenten om hier echt even voor te gaan zitten. Alternatief is om het huidige kantoor een verfrissing te geven. Je kunt een partij zoeken die kantoormeubelen opkopen en compleet opnieuw beginnen, of het huidige interieur een opfrisser geven. Bijvoorbeeld door meubels simpelweg een andere plek te geven, het kleurenpalet aan te passen of de decoratie een facelift te geven.

Natuurlijke werkruimte met groen en daglicht

Je zou het niet zo zeggen in de grijze steden waarin we tegenwoordig wonen, maar de mens is nog steeds een wezen van de natuur. Een omgeving waarin zich veel natuurlijke aspecten bevinden heeft dan ook een positieve invloed op het welbevinden van de mens.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat planten op kantoor voor meer tevredenheid van werknemers zorgen, bijdragen bij aan een betere gemoedstoestand en zelfs het ziekteverzuim terugdringen. Ook natuurlijk daglicht heeft een positief effect. Grote ramen met een natuurlijke lichtinval, zonder dat iemand hierbij echter direct in de zon zit, zorgen voor een betere werkomgeving.

Flexibele en functionele inrichting

Flexwerkplekken waren een tijdje helemaal de rage, maar we weten ondertussen dat een compleet open kantoortuin niet altijd bevorderlijk is voor optimale productiviteit op de werkplek. Je wilt hier een balans vinden, tussen ruimtes die uitnodigen tot samenwerking en creativiteit en ruimtes waar men zich kan terugtrekken voor een belangrijk telefoongesprek of een aantal uren ongestoord en gefocust werken.

Zorg bijvoorbeeld voor een afgeschermde ruimte met geluiddempende wanden voor stiltewerk, een knusse hoek met een bank en koffietafel voor goede gesprekken en een aantal bureaus met rijdende stoelen waaraan meerdere medewerkers tegelijkertijd kunnen werken. Vergeet uiteraard niet ervoor te zorgen dat er voldoende stekkerdozen beschikbaar zijn om waar dan ook even een laptop of telefoon te kunnen opladen.

Ergonomisch meubilair voor een goede houding

Hippe stoelen hoeven nog niet te betekenen dat ze vreselijk zitten. Je wilt hier comfort juist voorop zetten, en op zoek gaan naar de meest ergonomisch verantwoorde stoelen en bureaus. Een goede houding tijdens het werken, met een rechte rug en ontspannen schouders, bevorderen de creativiteit en het denkvermogen.

Geef je medewerkers ook de keus tot zitten of staan met een bureau dat in hoogte verstelbaar is en moedig af en toe bewegen aan met veel open ruimte, wandelende een-op-een vergaderingen en wellicht zelfs een kantoor gym of een simpele pull up bar.

Kleur doet leven

Kleuren kunnen ook een positieve invloed op het humeur hebben en inspirerend werken. Begin met een neutrale ondergrond van grijs of wit, en ga vervolgens uit van de kleuren van het bedrijfslogo en de huisstijl om het geheel een sprankelende uitstraling te geven.

Wees niet bang te veel kleur te gebruiken en pas de kleur aan aan de functie van de ruimte. Rood of oranje bijvoorbeeld zijn dynamische kleuren die het goed doen in de creatieve ruimte. Blauw en groen werken juist rustgevend en staan mooi in de stilteruimte.

Opgeruimd staat netjes

Aangezien we tegenwoordig veelal in de cloud werken, zal er minder behoefte zijn aan opbergruimtes zoals archiefkasten en papierlades. Echter zullen er altijd kantoorspullen zijn die een plekje nodig hebben.

Zorg ervoor dat deze ruimte in overvloed aanwezig is, zodat alle benodigdheden van je werknemers een overzichtelijke en makkelijk te bereiken opbergplek hebben. Een opgeruimde werkomgeving zorgt voor een opgeruimde geest en stimuleert helder denken.

De inrichting van de werkplek heeft een grote invloed op het welzijn van medewerkers. Zorg voor een overzichtelijk ruimte, een slimme plaatsing van de kantoormeubelen en een kleurrijke omgeving vol planten en natuurlijk daglicht. Je zult merken dat iedereen zich al gauw veel fijner op kantoor voelt en dit komt de productiviteit alleen maar ten goede.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo