Veranda - Overkappingen

5 leuke en praktische toepassingen van je carport

5 leuke en praktische toepassingen van je carport
Foto: Renson Algarve Canvas
Een carport is uiteraard een zeer praktische plek om je auto onder te parkeren. Maar dit specifieke bouwwerk kan voor nog zoveel meer dingen worden ingezet. Zeker nu we deze zomer toch wat dichter bij huis blijven, hebben we hier 5 ideeën om de carport ook op andere manieren in te zetten.

Zelf een carport maken

In het geval dat je nog helemaal geen carport hebt, dan is dit wellicht aanleiding om er een te overwegen. In tegenstelling tot het bouwen van een schuur is een carport vaak in een (lang) weekend al in elkaar gezet.

Het internet staat vol met ideeën voor zelfgemaakte carports of carport bouwpakketten, of je er nu een van hout of van metaal wilt hebben. Het zelf bouwen van een carport is natuurlijk ook een prachtig project voor de zomerdagen en je we gaan je precies vertellen waar deze, naast het parkeren van je auto, allemaal nog meer goed voor kan zijn.

Als luxe tuinkantoor

Thuiswerken is voor velen nog steeds de realiteit de komende maanden (en heeft wellicht ook de voorkeur). Nu de warme dagen eraan komen, waarom zou je de boel niet naar buiten verhuizen? Zeker als je een wat ruimere tuin hebt, is het fijn om daar ook onder werktijd van te kunnen genieten.

De carport is hier uitermate geschikt voor. Zo zit je toch beschermt tegen de felle zon en onverwachte regenbuitjes, maar heb je zoveel mogelijk open ruimte om je heen. Richt je tuinkantoor in met een ergonomisch bureau en comfortabele bureaustoel, zorg dat je je benodigde paperassen bij de hand hebt en installeer eventueel een WiFi extender om altijd goed bereik te hebben.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat groen om je heen de productiviteit bevorderd, dus zelfs je baas zal er niets op tegen hebben dat er bij jou bij Zoom vergaderingen zingende vogels op de achtergrond te horen zijn.

Als inspirerende buiten gym

Dit is wellicht voor velen een dream come true: een eigen gym. Een carport is de ideale locatie voor je eigen work-out station. De stevige houten balken van de carport constructie laten toe dat je allerlei zaken op kunt hangen, van een pull-up bar tot een bokszak.

Zeker wanneer je ervoor kiest zelf de carport te maken, kun je deze helemaal naar wens opzetten. Je wilt namelijk verschillende apparaten kwijt kunnen, maar ook genoeg ruimte overhouden voor het uitrollen van een yogamat of het rondslingeren van kettlebells. Kijk online voor inspiratie voor het opzetten van je eigen thuis gym en je zult al snel nooit meer een excuus hebben om niet even te trainen.

Als prima klusplaats

Het is fijn om voor de grote klussen, zoals het zelf bouwen van een bed of het uit elkaar halen van de grasmachine voor onderhoud, extra overdekte ruimte te hebben. De carport kan deze ruimte bieden. Ook wanneer je een speciale hobby hebt, zoals kaarsen maken of bier brouwen, is de carport vaak de ideale plek om al het materiaal uit te stallen en comfortabel maar toch beschermd te kunnen werken.

Ga je er tijdelijk werken, dan zijn een aantal vouwtafels en een verlengsnoer vaak voldoende. Wil je de carport permanent als werkplaats gebruiken, installeer dan een stopcontact, een paar stevige werkbanken en goede verlichting. Naast de extra ruimte zijn voordelen uiteraard de goede ventilatie en het mooie uitzicht.

Als gezellige lounge plek

Voor lange zomerdagen in de achtertuin is een plekje uit de zon vaak wel fijn. Een carport kan precies de ideale ruimte bieden voor een picknick tafel of een aantal luxe loungebedden. Zet ook een aantal grote planten neer en decoreer de ruimte met bijvoorbeeld kleurrijke stukken stof en lichtslingers. Voilà, een luxe buiten lounge.

Je kunt er ook de barbecue of een vuurkorf neerzetten, ideaal om ook ‘s avonds nog comfortabel van je achtertuin te kunnen genieten. En voor het volgende tuinfeestje hoef jij geen partytent meer te huren, je hebt de carport al klaar staan.

Als extra opslagruimte

Soms is het huis net even te klein voor alles wat we erin willen stoppen. Dan kan een carport dienen als prima (tijdelijke) opslagruimte. Bijvoorbeeld voor de wintersportuitrustingen, de extra fietsen, de barbecue, groot kinderspeelgoed, de kampeerspullen en het tuingereedschap.

Je kunt het zo gek niet bedenken, maar onder de carport staan al die spullen die je even uit het zicht wilt hebben droog en veilig. Ideaal voor alle zaken die je niet altijd nodig hebt, maar voor het juiste moment snel tevoorschijn moeten komen. In plaats van extern opslagruimte huren, heb je zo alles wel bij de hand, maar niet in de weg liggen.

Ook interessant