Algemeen

5 kanshebbers Vlaamse Monumentenprijs 2012 bekend

Vandaag maakte Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, de vijf laureaten bekend van de Vlaamse Monumentenprijs 2012.
De laureaten zijn het calvariekruis van de Sint-Niklaaskerk in Veurne, het huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek), de brouwerij en alcoholstokerij Wilderen (Sint-Truiden), de voormalige Sint-Rochuskerk uit Ulbeek (Wellen) en het Centraal Station in Antwerpen (zie foto). De laureaten zijn stuk voor stuk typevoorbeelden van hoe je erfgoed kan opwaarderen en een nieuwe maatschappelijke rol geven. Op 3 september 2012 wordt één van hen uitgeroepen tot de ultieme winnaar.

Vlaamse Monumentenprijs 2012
De minister kent de prijs elk jaar toe aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Zowel beschermd als niet-beschermd waardevol erfgoed komt hiervoor in aanmerking. Vorig jaar was het Gentse Stadsmuseum STAM nog de ultieme winnaar.

De vijf laureaten werden na een brede oproep en jurering door de Koninklijke Commissie van Monumenten en Landschappen (KCML) geselecteerd uit in totaal 31 geldige kandidaturen. Elke laureaat krijgt 2.500 euro en de winnaar ontvangt daar bovenop nog eens 12.500 euro.

Open Monumentendag
De vijf laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs 2012 zetten hun deuren open tijdens Open Monumentendag op zondag 9 september 2012. Deze editie staat in teken van het thema ‘muziek, woord en beeld’.

Ook interessant


Build for Life