Vastgoed

Laureaten Vlaamse Monumentenprijs 2011 zijn bekend

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois maakte vandaag de vijf laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs van dit jaar bekend, één per provincie. Eén van die vijf wordt op 5 september 2011 uitgeroepen tot de ultieme winnaar. De minister kent de Monumentenprijs elk jaar toe aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Zowel beschermd als niet-beschermd waardevol erfgoed komt hiervoor in aanmerking.

“Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten“, legt Vlaams minister Bourgeois uit. “We moeten het talrijk waardevol Vlaams erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een publieke functie geven, voor de Vlamingen van vandaag en morgen.”

De Vlaamse Monumentenprijs hecht daarom veel belang aan publiekswerking en het creëren van interesse en een (lokaal) draagvlak voor (zorg voor) onroerend erfgoed.
Dat weerspiegelt zich duidelijk in de vijf laureaten, die stuk voor stuk typevoorbeelden zijn van hoe je erfgoed kan opwaarderen en het een nieuwe, hedendaagse maatschappelijke rol geven.

De laureaten
  • Molendomein Scherpenbergmolen in Malle (Antwerpen)
  • Archeologische site De Rieten in Meeuwen-Gruitrode (Limburg)
  • Stadsmuseum STAM in Gent (Oost-Vlaanderen) (zie foto)
  • Van Reethgebouw en de Boodschapkapel in Heverlee (Vlaams-Brabant)
  • Het vissersvaartuig de "Martha" in Koksijde (West-Vlaanderen)
De vijf laureaten werden na een brede oproep en jurering door de Koninklijke Commissie van Monumenten en Landschappen geselecteerd uit in totaal 61 geldige kandidaturen.
Elke laureaat van de Vlaamse Monumentenprijs krijgt 2.500 euro. De winnaar ontvangt daar bovenop nog eens 12.500 euro.