Verbouwen

Schitterend voorbeeld van goede herbestemming

Het kasteeldomein Pietersheim in Lanaken is de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2010 en ontvangt een geldprijs van 15.000 euro. Dat heeft Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) bekendgemaakt.
De oude waterburcht is nu toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Er is een bezoekerscentrum, een museum en een evenementenplein. Het volledige domein omvat een kasteel, de burchtruïne, een park en bossen.

De beschermde site is pas gerestaureerd met 1,5 miljoen euro subsidies van de Vlaamse overheid. Voor de Vlaamse Monumentenprijs 2010 waren er 53 kandidaten. De Vlaamse regering koos voor elke provincie één laureaat. De vijf laureaten krijgen elk 2.500 euro. Pietersheim krijgt daar als winnaar nog eens 12.500 euro bovenop.

De volgende editie van de Vlaamse Monumentenprijs zal licht wijzigen. Zo zullen in de toekomst niet alleen recente realisaties, maar ook daden van "goed beheer op lange termijn" voor de prijs in aanmerking komen.

"Schitterend voorbeeld van herbestemming"

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois vindt het kasteeldomein Pietersheim een terechte laureaat. "De winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs, Kasteeldomein Pietersheim, is een schitterend voorbeeld van een goede herbestemming. Bovendien is het prachtige monument toegankelijk voor het publiek", aldus Bourgeois.

"Pietersheim is heel publieksvriendelijk gerestaureerd. In een nieuwbouw krijgt de bezoeker info en een film over de historiek van de burcht, de archeologische vondsten en over de landschappelijke aanleg van de site. Ook de toegankelijkheid voor gehandicapten kreeg veel aandacht", besluit Bourgeois.