Keukens

5 handige tips voor het trendy verbouwen van je keuken

5 handige tips voor het trendy verbouwen van je keuken
Je huis verbouwen? De één vindt het fantastisch, terwijl de ander er een flinke hekel aan heeft. Wanneer je al even op dezelfde plek woont, kan een verbouwing net dat beetje vernieuwing bieden waar je soms aan toe bent. Hoewel verbouwen prijzig kan zijn, schrikt het mensen niet af om diverse ruimtes in hun huis te verbouwen. Neem bijvoorbeeld de keuken: een plek waar je vrijwel iedere dag bent. De keuken is een belangrijk onderdeel van comfortabel wonen, waardoor het wel zo prettig is om deze ruimte goed op orde te hebben. Begint het te kriebelen en wil je écht eens wat anders aan of in je woning? Denk dan eens aan een verbouwing van de keuken, een centrale plek in je huis. Check hier enkele handige tips voor een geslaagde keukenverbouwing anno 2019.

Kies een stijl

De eerste stap bij het verbouwen van een keuken is het kiezen van een stijl. Ga je een (van onderstaande) trends achterna of combineer je je lievelingsspullen met een totaal tijdloze stijl? Wanneer je gek bent op een stoere look is een industriële keuken zeker iets voor jou. In zo’n vintage-achtige keuken met een pittig randje zien we veel gebruik van beton terug met onbewerkte materialen zoals steigerhout en metaal. Een houten keukenblad met een paar LED sensorlampen met bewegingsmelder erboven maakt het totaalplaatje hierbij helemaal af. Of kies je toch liever voor een meer romantische en landelijke sfeer met gebruik van lichte kleuren, bloemetjesprint en licht hout? Kies voordat je gaat beginnen met verbouwen in ieder geval voor een bepaalde stijl of mix meerdere stijlen met elkaar tot een goed geheel.

Tiny living is helemaal hip

Een van dé trends die we dit jaar en de komende jaren bijvoorbeeld terug gaan zien is tiny living. Steeds meer mensen kiezen ervoor om kleiner te gaan wonen: het wonen in een tiny house is bijvoorbeeld helemaal hip. Natuurlijk begrijpen we dat je je woning niet meteen kleiner zult gaan maken wanneer je de keuken gaat verbouwen. Je kunt hierbij echter wel eens kijken naar een kwalitatieve mini-keuken in de ruimte waar je nu een grotere keuken hebt. Misschien vraag je je af waarom je dit zou moeten doen, maar dat is heel simpel. Op die manier houd je meer ruimte over om van je keuken een echte woonkeuken te maken; een plek waar je samenkomt met je familie en/of vrienden. Wellicht haalt deze manier van leven je zelfs over om uiteindelijk helemaal over te stappen naar een tiny house.

Keuken ombouwen tot Scandinavische trend

In één lijn met deze tiny trend zien we de Scandinavische trend in de keuken; een plek waar basic leven samenkomt met frisse en vrolijke kleuren. De basis van deze trend is hout, hout en nog eens hout. Denk bijvoorbeeld eens aan een houten vloer in je keuken, waarbij je de rest van het interieur rustig houdt. Verf een van de muren bijvoorbeeld mintgroen terwijl je de rest wit laat. Wat betreft de keukenkastjes is hout ook zeker een aanrader, hoewel witte kastjes ook een mooi geheel vormen. Extra tip voor de Scandinavische trend: als extraatje kun je enkele planten toevoegen om op die manier een beetje natuur en zo de lente naar binnen te halen. Planten vormen een mooi en rustige finishing touch.

Urban jungle in je keuken

Wat we ook in 2019 nog veel zien is de trend van de urban jungle. Deze natuurlijke trend, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van aardse kleuren, botanische printjes en héél veel planten, is de afgelopen jaren booming geworden en is nu nog steeds niet weg te denken uit het interieur. Waar we urban jungle eerder voornamelijk in de slaapkamer en de woonkamer spotten, is dit jaar de keuken aan de beurt. Tover je simpele keuken om in een ware home jungle waarbij je op een speelse manier gebruik maakt van de schoonheid van de natuur. Kies bijvoorbeeld voor een houten werkblad waar meerdere hangplantjes boven hangen. Ook leuk: maak een verticale kruidentuin aan een van de wanden in je keuken. Beschik je over veel licht in deze ruimte? Gebruik de vensterbanken dan om zelf een kleine moestuin te kweken.

Minimale verbouwing met totaal ander plaatje

Heb je geen zin, geen tijd of geen geld om je keuken in 2019 compleet te verbouwen, maar wil je wel wat verandering zien? Dat kan al met enkele minimale stappen. Verander bijvoorbeeld de knoppen van de kastjes in je keuken of geef de keukenkastjes zelf een nieuw likje verf. Wat ook al enorm kan helpen is om je inventaris te veranderen: koop eens een nieuw servies, verwissel de mokken en glazen met een paar nieuwe exemplaren en scoor een paar nieuwe pannen. Wanneer je dan toch bezig bent, kun je het kruidenrek ook wel een opfrisser geven met enkele nieuwe kruidenpotjes. Dergelijke kleine stappen kunnen je al heel goed helpen bij de ervaring van iets nieuws in huis.

Ook interessant