Algemeen

485.000 extra huizen in Nederland

In de periode 2004 tot 2010 moeten 445.000 tot 485.000 extra woningen worden gebouwd. Minister Dekker (VROM) heeft dit maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Ze wil hiervoor een spoedwet indienen en regels afschaffen die extra bouw in de weg staan. Ook moeten volgens haar meer kantoren worden omgebouwd tot woonruimtes.

Gemeenten dienen zich, volgens de minister, minder met details te bemoeien als het om woningbouw gaat. Hun bouwplannen moeten bovendien flexibeler worden.

Dekker wil met de spoedwet voor elkaar krijgen dat grondeigenaren de uitvoering van bouwplannen minder snel kunnen tegenhouden. Ze wil de diverse procedures samenbrengen tot één VROM-vergunning. Bouwers mogen onder voorwaarden afwijken van milieuregels en gemeentelijke procedures worden samengevoegd.

Dekker wil bovendien met Onderwijs en Landbouw overleggen hoe te voorkomen dat Europese regels op het gebied van archeologie en vogelwelzijn woningbouw beperken.

Woningverhuurders worden in de plannen aangespoord om meer nieuwbouw te plegen. In ruil daarvoor krijgen ze meer ruimte om hogere huren op te leggen. Als de verhuurders geld overhouden, moeten ze het investeren in nieuwbouw, of in huursubsidie.

Minister Dekker wil de intentieafspraken die in 2002 met de stedelijke regio’s zijn gemaakt, omzetten in woningbouwafspraken. Het gaat er volgens de minister om dat er harde afspraken worden gemaakt over wie hoeveel woningen voor zijn rekening neemt.
Build for Life