4 Tips zelfredzaamheid ouderen

29 april 2016 Bron: Ontzorgexperts.nl
Nederlanders en Belgen worden steeds ouder en moeten noodgedwongen langer zelfstandig thuis wonen. Helaas kan niet iedereen terugvallen op de zorg van iemand uit de sociale omgeving, en staan er dus alleen voor. Met wat kleine aanpassingen en hulpmiddelen binnen uw woning is het toch goed mogelijk om langer zelfstandig thuis te wonen. Ook wanneer u fysieke beperkingen heeft. Hier leest u een aantal bruikbare tips voor meer veiligheid en comfort in uw woning. Maak van uw huis een comfortabel en veilig thuis.

(1) Houd ongewenste bezoekers buitenshuis

Zo’n 25% van de Nederlandse ouderen voelt zich niet veilig. Een belangrijke reden is de forse toename van woninginbraken. Er zijn diverse kleine aanpassingen mogelijk die ervoor zorgen dat u zich veiliger voelt in uw eigen huis.

Raammelders
Het (goed) sluiten van ramen is één van de meest vergeten handelingen van ouderen wanneer zij naar bed gaan. Een betere uitnodiging voor inbrekers kunt u haast niet geven. Een simpele oplossing hiervoor zijn digitale raammelders. U ziet dan op één digitaal display welke ramen gesloten (groen), gekanteld (oranje) en open (rood) zijn.

Bewegingsschakelaars
Een effectief hulpmiddel om inbrekers te verjagen zijn bewegingsschakelaars. Deze betrouwbare en intelligente producten detecteren bewegingen rondom uw woning. In combinatie met een stroboscoop lichtsignaal worden ongewenste bezoekers al voordat zij een woning kunnen betreden gesignaleerd.

4 Tips zelfredzaamheid ouderen

(2) Voorkom ongelukken op de badkamer

De badkamer is een plek waar veel ongelukken gebeuren met ouderen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen maakt u van uw badkamer een veilige en comfortabele plek.

Veilige douchecabine
Reguliere douchecabines kunnen lastig zijn voor ouderen met evenwichtsproblemen. Daarom zijn er speciale douchecabines ontworpen waarbij valpreventie voorop staat. Denk hierbij aan een lage instap, anti-slipvloer en ondersteuningsbeugels voor extra stabiliteit. Een must-have voor ouderen.

In hoogte verstelbaar toilet
Een te lage of te hoge toiletpot kan een uitdaging zijn voor ouderen. Voor ouderen die slecht ter been zijn kan een bezoek aan het toilet een hele opgave zijn. Met een in hoogte verstelbaar toilet stelt u de hoogte van de toiletpot zelf in, zodat u gemakkelijker kunt gaan zitten en gemakkelijker weer op kunt staan.

4 Tips zelfredzaamheid ouderen

(3) Zorg voor een veilige nachtrust

Rookmelders
Vergeten waxinelichtjes of smeulende sigaretten kunnen plotseling uw woning in brand zetten. U gaat er niet vanuit, maar een ongelukje kan altijd gebeuren. Wanneer u ligt te slapen zult u dit waarschijnlijk te laat merken. Betrouwbare rookmelders zijn daarom van essentieel belang in iedere woning. Deze hulpmiddelen hebben aangetoond dat er aanzienlijk veel levens gered kunnen worden met het tijdelijk detecteren van brand.

LED verlichte wandcontactdoos als oriëntatiepunt
U kent het wel, in de nacht wakker worden voor een routinebezoek aan het toilet. Het is donker op de slaapkamer en u heeft moeite met het vinden van de lichtknop of het stopcontact. De LED verlichte wandcontactdoos biedt de oplossing. Door middel van schemerverlichting rondom de wandcontactdoos heeft u een helder oriëntatiepunt wanneer u in het donker wakker wordt.

4 Tips zelfredzaamheid ouderen

(4) Laat de techniek het werk doen

Als u wat ouder bent en wellicht fysiek wat beperkingen heeft, dan is het verstandig om te profiteren van de technische ontwikkelingen omtrent wonen. Veelal handmatige handelingen zijn vervangbaar voor automatische besturing.

Automatische huisbesturing
Het handmatig bedienen van jaloezieën, gordijnen, lichten en rolluiken is niet langer noodzakelijk. Met automatische huisbesturing regelt u alles centraal en compleet automatisch. Dit doet u via een digitale display. Zo heeft u de controle over uw woning zonder dat u zich fysiek hoeft in te spannen. Een ideale oplossing voor ouderen of mensen meteen fysieke beperking. Daarnaast is het mogelijk om via lichtschakelaars automatisch te bepalen wanneer het licht brand en wanneer niet.

4 Tips zelfredzaamheid ouderen

Demowoning

Bovenstaande tips dragen bij aan een comfortabel en veilige woning voor ouderen. Dit zijn slechts een aantal mogelijkheden. Voor meer woningaanpassingen kunt u terecht bij de demowoning van Ontzorgexperts. Is uw huis klaar voor later?

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo