3de editie SOS-Schilder op School opnieuw groot succes

  BE   18 maart 2016 Bron: Bouwunie
Gisteren vond de derde editie plaats van de actie SOS-Schilder op School. Een hele dag werkten maar liefst 1.500 leerlingen aan een van 32 colorwalls van 20 m˛. Voor het concept van de colorwall baseerden ze zich op het speciaal ontworpen, erg kleurrijke ontwerp van Kimberley Reynaert, grafisch verantwoordelijke van Plopsa. In de hoofdrollen herkennen we Bumba, Maya de Bij en kabouter Plop. De actie SOS-Schilder op School loopt tegelijkertijd in 32 nijverheidsscholen en evenveel basisscholen in alle Vlaamse provincies en in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. SOS-Schilder op School wil het schilderonderwijs positief onder de aandacht brengen.

De leerlingen van de afdeling schilderen-decoratie van de nijverheidsscholen hebben voor de start van deze actiedag hun eigen interpretatie van het werk van grafisch verantwoordelijke Kimberley Reynaert al gemaakt. Samen met de leerlingen van het zesde leerjaar geven ze vandaag het ontwerp kleur. Een hele dag maken de leerlingen van de nijverheidsschool zo de zesdejaars van de basisschool wegwijs in schildertechnieken. Daarbij komen alle facetten van het schilderberoep aan bod zoals ondergronden voorbereiden, afplakken, schuren, een grondlaag aanbrengen, afwerken en het juiste materiaal kiezen voor elke stap. Een rotatiesysteem zorgt ervoor dat elke leerling met alle facetten actief kennismaakt.

Kabouter Klus en een professionele vakman staan de leerlingen bij

De actie SOS-Schilder op School is enkel en alleen mogelijk dankzij de vele gemotiveerde leerkrachten uit het schilderonderwijs. Zij en de leerlingen krijgen de hele dag hulp van een échte vakman. Hij/zij geeft ondersteuning en brengt met fierheid zijn/haar kennis en deskundigheid over aan de leerlingen. Beide scholen kunnen ook rekenen op de steun van een lokale peter of meter die maar al te graag samen met de leerlingen de verfborstel hanteert.

Een beter imago voor het schilderonderwijs

Met SOS-Schilder op School willen de initiatiefnemers Building Heroes van fvb-fcc Constructiv, Bouwunie en IVP coatings het schilderonderwijs een boost geven. Tegelijkertijd wil deze actie ook jongeren motiveren om te kiezen voor het beroep van schilder-decorateur want kleine en middelgrote bedrijven vinden vandaag de dag moeilijk goed opgeleide schilders. “Kiezen voor deze stiel is kiezen voor één van de mooiste en meest creatieve beroepen. Je krijgt namelijk de kans om kleur te brengen in het leven van mensen”, benadrukt Tina De Smaele, voorzitter van Bouwunie Schilders-decorateurs. “Een schilder-decorateur is al lang geen “verver” meer want zijn takenpakket is veel uitgebreider. Behalve een belangrijke dosis vakkundige kennis van technieken komt er ook een heel pak gevoelsbeleving bij.”

Om de leerlingen van het laatste jaar van de lagere school goed voor te bereiden op SOS–Schilder op School werkte IVP coatings in samenwerking met het Beroepenhuis een lessenpakket uit met de titel “Kleur je creativiteit, word schilder!”. “Op deze manier maakten heel wat zesdejaars al vooraf kennis met het beroep van schilder-decorateur, kregen ze een goed inzicht in de taken van een schilder-decorateur en waren ze goed voorbereid op deze unieke praktijkervaring”, benadrukt Eric van de Meerssche, directeur van IVP coatings.

Actiedag in heel Vlaanderen en in het Brussels hoofdstedelijk gewest

Aan deze derde editie van het project SOS–Schilder op School nemen 32 nijverheidsscholen en evenveel basisscholen deel. Ruim 1.500 leerlingen zijn in de weer met hun colorwall, ontworpen door Kimberley Reynaert, nationale meter van deze editie. Nationale peter is kabouter Klus die net als de leerlingen heel wat bijleert over schildertechnieken. Vlaams Minister van Onderwijs, Hilde Crevits en staatssecretaris Bart Tommelein openden vanmorgen de actie in hun provincie.

Actie met een staartje

Een hele dag werken de jongeren aan hun ontwerp maar daarmee is de actie SOS-Schilder op School nog niet afgerond. De komende maanden staat in alle scholen nog de feestelijke inhuldiging van de colorwall op het programma. Dan krijgt de colorwall een permanente plaats in de basisschool. Tijdens dit feest tonen de leerlingen hun creatieve werk ook aan hun ouders.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo