Architectuur

3D-scanning bespaart kosten en tijd

Patisserie is afwegen, zo leerde het kookorakel Piet Huysentruyt ons. Naar analogie met voorgaande wijsheid staat bouwen gelijk aan meten en tekenen, en daar kruipt heel wat tijd in. 3Esolutions laat deze klus opmerkelijk sneller verlopen met behulp van 3D-scanning. Een laserscanner genereert een volledig 3D-beeld (puntenwolk) van het gebouw in kwestie. Met deze nauwkeurige vaststelling van afmetingen en volume kunt u vervolgens CAD-tekeningen of 3D-modellen maken.

De laserscanner meet alles binnen zijn bereik in drie dimensies. Punten die de laserstraal terugkaatst, worden omgezet in pixels. Ze leveren een puntenwolk op van tientallen miljoenen punten, welke elk een x-, y-, z- en reflectiewaarde hebben. De combinatie van verschillende standplaatsen zorgt voor een totaalbeeld. 3Esolutions garandeert een standaard nauwkeurigheid van 1 tot 0,5 centimeter.

De laserscanner kan bestaande gebouwen en bouwlocaties gedetailleerd en zonder contact opmeten en in kaart brengen vanop grote afstand, en is daardoor zowel tijd- als kostenbesparend. 3D-scanning wordt onder meer ingezet bij nieuwbouw, restauratie, renovatie, bouwschade of vastgoedtransacties.

De scangegevens leveren as-builtplannen op met een hoog detailniveau, zonder dat er iets vergeten wordt. Tekenen wordt op die manier overbodig. Na de meting zijn de scandata met foto’s beschikbaar via een webshare, waar iedereen betrokken bij het project ze kan terugvinden. Met deze data kunnen CAD-tekeningen en 3D-modellen gemaakt worden die compatibel zijn met de meeste gangbare programma’s zoals AutoCad, Revit, Rhino, Microstation, Nemetschek en ArchiCAD.

Lees verder op Architectura

Ook interessant