Duurzaam Bouwen

35% verantwoord hout tegen 2018

Op 1 maart 2011 ondertekende Minister voor Leefmilieu Dhr Magnette en diverse organisaties uit de Belgische houtsector een sectoraal akkoord ter verhoging van het aanbod houtproducten uit duurzaam beheerde bossen. In het akkoord worden naast het vergroten van het marktaandeel gelabeld hout tot ten minste 35% in 2018 ook criteria opgenomen omtrent verdere bekendmaking van duurzaamheidslabels. Ongetwijfeld zal dit een belangrijke stimulans bieden voor het verder vergroten van het aanbod FSC gelabelde producten en leiden tot een beter begrip van ‘hout uit duurzaam bosbeheer’1.

FSC België is alvast verheugd met dit initiatief. “Via dit sectoraal akkoord gaat de Belgische houtsector een duidelijk en concreet engagement aan om het aanbod houtproducten uit verantwoord beheerde bossen systematisch te vergroten”, zegt Bart Holvoet (Directeur FSC België), “en we geloven dan ook dat dit een bijkomende boost kan geven aan het aanbod aan FSC gelabelde producten op de Belgische markt”.

Het marktaandeel voor gelabeld hout in België werd in 2008 op ongeveer 15% geschat, waarbij ongeveer 6% FSC gelabeld hout betrof. Reeds in 2007 bleek ruim 13% van de nettohoutinvoer in België afkomstig te zijn uit FSC gecertificeerde bossen, en dit aandeel is ondertussen verder toenemend. De binnenlandse productie aan FSC gelabeld hout is momenteel nog aan de lage kant, maar via dit sectoraal akkoord en de reeds groeiende marktvraag, komt hier hopelijk ook verandering in. Vooral in Vlaanderen is FSC boscertificering al goed op gang, met ongeveer 10% va het Vlaamse bosareaal wat momenteel gecertificeerd is. Wallonië heeft, ondanks sterke vraag vanuit de industrie naar FSC gelabeld hout, tot op heden geen bossen met FSC certificaat.

In het sectoraal akkoord verbinden de verschillende partijen er zich eveneens toe regelmatig te communiceren om de consument beter te informeren/sensibiliseren over duurzaam bosbeheer. De federale staat zal, samen met de ondertekenaars, daarnaast acties ondernemen naar haar leden en de private consument voor een beter begrip van labels voor duurzaam bosbeheer en het belang ervan.

“De ondertekening van deze engagementen is een primeur op Europees niveau en dus een belangrijk en inspirerend voorbeeld naar andere landen” zegt Bart Holvoet. “Wellicht had het akkoord nog iets ambitieuzer gekund op vlak van de beoogde doelstellingen, aangezien in landen als het Verenigd Koninkrijk (83.6% in 2008)2 en Nederland (33.8% in 2008)3 de markt nu al veel verder staat. Maar het is en blijft een krachtig signaal, wat we vanuit FSC België ten zeerste aanmoedigen én ten volle zullen ondersteunen.”