Algemeen

3 op de 10 beroepen in de knelpuntenlijst van de VDAB zijn bouwberoepen

3 op de 10 beroepen in de knelpuntenlijst van de VDAB zijn bouwberoepen
Het tekort aan medewerkers in de bouw- en installatiesector blijft groeien. Dit blijkt uit de jaarlijkse Knelpuntenlijst, die VDAB gisteren publiceerde en waaruit blijkt dat bijna 3 op de 10 knelpuntberoepen te vinden is in de bouw- en installatiesector, tegenover 1 op 5 vorig jaar. In de top 10 van de knelpuntberoepen staat werfleider op de tweede plaats, waardoor dit het meest gevraagde profiel in de bouw is. Technicus industriële installaties staat op de 3de plaats. Enkel het tekort aan verpleegkundigen is groter in Vlaanderen. Daarnaast zien we ook de vraag naar calculator bouw stijgen van de 9de naar de 6de plaats. Dit is echter niet nieuw: de bouwsector is al tien jaar lang vertegenwoordigd in de VDAB-lijst en elk jaar stijgt de vraag naar bouw- en technische werkkrachten.

Van de 234 knelpuntberoepen die de VDAB in kaart heeft gebracht, telt de bouwsector - samen met de installateurs en technici VAC actief in de bouw - inmiddels 66 knelpuntberoepen, tegenover 46 vorig jaar. Het aantal zware knelpuntberoepen in deze sector loopt op tot 21. Dat betekent dat er voor die beroepen zeer weinig tot geen werkzoekenden met de nodige vaardigheden beschikbaar zijn. Daarbij gaat het o.a. om werfleider, calculator bouw, technici VAC, diverse installateurs in de bouw, schrijnwerkers, dakdekkers, wegenwerkers, bekisters, metselaars en bouwplaatsmachinist. Nieuwkomers op de knelpuntenlijst zijn bodemonderzoeker, installateur van liften en aansluiter waterleidingen.

Nog sterker dan vorig jaar stijgt de vraag naar hogere profielen in de bouw. De vacatures voor werfleider en calculator bouw raken moeilijk ingevuld door een structureel tekort aan technisch geschoolden met een bachelor-of masterdiploma. Jongeren kiezen ook minder voor een studierichting in de bouw. De inschrijvingen lopen jaar na jaar terug, omdat jongeren de jobs en doorgroeimogelijkheden in de bouw onvoldoende kennen.

Nochtans maken nieuwe technologieën en digitalisering deze beroepen ook aantrekkelijker. Dat wil Embuild Vlaanderen met de campagne #WERFZE ook meer naar buiten brengen. Gelukkig is er ook goed nieuws, want dit jaar startten er al 243 studenten aan de tweejarige graduaatsopleiding Werforganisatie, die sinds de start in 2019 elk jaar aan populariteit wint.

Op korte termijn moet het actieplan dat de sector afsloot met VDAB ervoor zorgen dat er meer kandidaten zich aanbieden voor een job in de bouw. Daarnaast bekijkt Embuild Vlaanderen met VDAB de mogelijkheden om werkzoekenden uit andere sectoren aan te trekken of vakmensen uit Brussel, Wallonië, de Europese Unie of internationaal te rekruteren. Dat de witte raaf, zoals VDAB zegt, is gaan vliegen, weten de werkgevers in de bouw al langer. Bouwbedrijven zijn pioneers in ‘learning on the job’: vanaf hun aanwerving geven ze gemotiveerde mensen zonder vakkennis of skills bedrijfsinterne opleidingen, bouwingroeibanen en meester-mentortrajecten. Zo neemt de bouw het heft gedeeltelijk in eigen handen, maar ze kan de nood aan nieuwe medewerkers niet volledig opvangen. Embuild Vlaanderen verwacht dan ook van VDAB een meer gespecialiseerde dienstverlening voor werkgevers die oplossingen biedt voor de individuele noden van de bedrijven.

Nu de pool van werkzoekenden opdroogt en werkgevers ‘outside the box’ moeten denken, verwachten we dat ook VDAB zijn scope verruimt en zijn rol herdenkt, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

Bron: Knelpuntberoepen 2023 (vdab.be)

Ook interessant


Build for Life