Energie

3 onmisbare tips om je bedrijf te vergroenen

3 onmisbare tips om je bedrijf te vergroenen
Steeds vaker kiezen ondernemers in Nederland en België ervoor om hun bedrijf te verduurzamen. Dat doen ze vooral om een steentje bij te dragen aan een beter milieu en zo een betere wereld, maar ook omdat de regels omtrent duurzaamheid veranderen. Zo moeten bedrijven die meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas per jaar verbruiken bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen treffen. Hoe kan dat beter dan je bedrijf te vergroenen en bijvoorbeeld met een zakelijke energie expert aan de slag te gaan? In dit artikel vertellen we je daar graag meer over en geven we je nog meer tips voor het vergroenen van je onderneming.

Stap over op een groen zakelijk energiecontract

Met kleine veranderingen kun je in ieder geval al veel betekenen. Zo is het een aanrader om over te stappen naar een groen zakelijk energiecontract wanneer je iets voor de wereld wil doen. Groene energie is namelijk een stuk beter voor het milieu dan grijze stroom. Dat ligt voornamelijk aan de manier waarop beide soorten stroom worden opgewekt. Wat veel mensen niet weten, is dat er bij de productie van grijze energie ontzettend veel CO2 vrijkomt. CO2 is een schadelijk uitlaatgas dat er onder andere voor zorgt dat er een gat in de ozonlaag ontstaat. Door dat gat warmt de aarde op. Kijken we naar de productie van groene stroom dan zien we dat daar veel minder CO2 bij vrijkomt. Daarom is groene stroom voor je bedrijf een betere keuze. Dat is ook zo omdat groene stroom uit natuurlijke bronnen wordt gehaald en niet uit fossiele brandstoffen, zoals bij grijze stroom het geval is. Wil je dus groener werken? Zorg er dan voor dat de basis van je bedrijf, het energiecontract, in ieder geval al groen is.

Eigen groene zakelijke energie opwekken met zonnepanelen

Een stapje verder dan alleen een groen zakelijk energiecontract is je eigen groene energie opwekken met zonnepanelen. Wanneer je op een bedrijventerrein om je heen kijkt, zie je dat steeds meer ondernemers de keuze hebben gemaakt voor zakelijke zonnepanelen. Dat is niet zo vreemd want daarmee wek je je eigen duurzame stroom op - gewoon uit de kracht van zonnestralen! Het grote voordeel daarvan is natuurlijk dat je groen bezig bent. Daarnaast ben je uiteindelijk veel minder geld kwijt aan mkb energie of grootzakelijke energie (afhankelijk van wat voor soort verbruiker van energie je bent), juist omdat je je eigen stroom opwekt. Dat komt omdat de zon een gratis natuurlijke bron is waar je niets voor hoeft te betalen. Je moet alleen de investering maken in toepassingen (zonnepanelen en een omvormer) om energie op te kunnen wekken uit de zon. Uiteindelijk ben je dus ook nog een stuk goedkoper uit wanneer je ervoor kiest om je eigen zakelijke zonne-energie op te wekken.

Vergroen je bedrijfspand met refurbished apparatuur en slimme thermostaat

Natuurlijk zijn er nog andere manieren om duurzaam bezig te zijn binnen je onderneming, dan alleen de overstap te maken op groene stroom. Zo is het aan te raden om een slimme thermostaat aan te schaffen om daarmee te besparen op je energieverbruik. Met zo'n apparaatje krijg je een handig inzicht in je verbruik zodat je precies kunt checken wat je waar kunt besparen. Vervang daarnaast de verlichting op kantoor met LED lampen. Deze lampen verbruiken namelijk tot wel 80% minder energie dan gewone verlichting. Nu je toch goed bezig bent, is het tot slot nog aan te raden om geen nieuwe apparaten meer aan te schaffen, maar om te kiezen voor refurbished apparatuur. Dat zijn apparaten zoals laptops en smartphones die al eens gebruikt zijn, maar die volledig zijn opgelapt om zo nog eens gebruikt te kunnen worden. Daarmee zorg je voor een minder grote afvalberg en scoor je zelf goedkopere apparatuur voor dezelfde kwaliteit.

Ook interessant