Vastgoed

2e woningwandeling in Kortrijk op zondag 18 maart

Op 18 maart kan je weer aparte woningen ontdekken in de stad. De nieuwe Woningwandeling leidt dit keer naar ontwerpen van Jan Robert Vanhoenacker en ook naar woningen die je kan vinden in de Inventaris van Bouwkundig Erfgoed. Tijdig inschrijven hiervoor is de boodschap!

In 2011 werd al de loftrompet geblazen voor de Kortrijkse binnenstedelijke woningen. Drie wandelingen en een uitgebreide brochure bleken bijzonder populair te zijn. nu kan je naar andere straffe brokken uit dat patrimonium, naar panden met adelbrieven en decoraties, naar bewoonde en beleefde huizen, die Kortrijk pigment, poëzie en passie meegeven. De wandeling leidt naar woningen van een groot Kortrijks architect, die werelberoemd had kunnen worden als ontwerper van de Antwerpse Boerentoren, de eerste wolkenkrabber in Europa. Dit is een uitnodiging voor een boeiende wandeling of fiestocht om veel te weten te komen over huizen, een architect en een stad met een intrigerend verhaal. Een unieke kans dus om echte pareltjes van woningen te ontdekken.

Beheerstraat
Aan de Beheerstraat zie je een renovatie tot hedendaagse woning. De bewoners zorgden voor veel licht en ruimte, met aandacht voor de oorspronkelijke detaillering en recuperatie van elementen. Deze woning komt voor op de Inventaris van het bouwkundig erfgoed als deel van eenheidsbebouwing van drie enkelhuizen volgens repeterend schema uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevels gekenmerkt door het rijkelijk gebruik van arduin voor muuromlijstingen, muurbanden, doorgetrokken onderdorpels, kordons, plint en entablement van de bovenvenster en deels behouden schrijnwerk.

ProosDijstraat
Aan de Proosdijstraat saneert men de bestaande achterliggende bijgebouwen en bekomt men een unieke architecturale herinvulling, waarbij lichtinval prioritair is. Ook deze woning komt voor op de Inventaris van het bouwkundig erfgoed als burgerwoning van 1934, naar ontwerp van A. Carette. Kenmerken zijn de beschilderde bakstenen lijstgevel met getoogde vensters en behouden houten kroonlijst met tandlijst.



Algemeen
Deze opendeurdag leidt in totaal naar een tiental zorgvuldig gekozen panden. Je zal versteld staan van de schat aan mooie woningen die Kortrijk rijk is. Let wel: de panden zijn enkel te bezoeken wanneer je op voorhand inschrijft!

Schrijf tijdig in!
De Woningwandeling vindt plaats op zondag 18 maart tussen 13 en 18 uur. Je kan kiezen voor een noordelijke (bovenkant station) of een zuidelijke (onderkant station) wandeling. Er is bij allebei een stopplaats met animatie voorzien.

Je start aan het Toerisme Kortrijk in het Begijnhofpark. Starten kan enkel tussen 13 en 16.30 uur. Daar ontvang je de wandelkaart. In het kader van Iedereen Olympiër ontvang je bovendien een puzzelstuk. Voor de kinderen is er nog een kleine verrassing voorzien. Ook de cafetaria is die namiddag vanaf 15 uur open. Je kan er genieten van een drankje en een streepje muziek.

Wil je tijdens het wandelen enkele woningen van naderbij bekijken? Dan kies je op voorhand maximum drie woningen uit en reserveer je een tijdstip waarop je deze wil bezoeken. Dat kan bij de inschrijving bij Toerisme Kortrijk aan de hand van een fotoboek, tegen een kleine bijdrage van € 3 per volwassene. Je ontvangt meteen ook de geïllustreerde brochure Wandelen en fietsen in de stad langs de mooiste Kortrijkse woningen.

Inschrijven voor bezoek aan de woningen kan vanaf 1 maart tot ten laatste 15 maart. Je kan daarvoor terecht bij Toerisme Kortrijk, elke dag van 10 tot 17 uur, behalve op maandag. Toch nog eens meegeven: voor het bezoeken van de woningen is inschrijven op de dag zelf niet meer mogelijk. Wil je enkel wandelen en geen woningen bezoeken, dan hoef je op voorhand niet in te schrijven.

Link: www.kortrijk.be/woningwandeling