Duurzaam Bouwen

27 Moties aanvaard op 6e Algemene Vergadering van FSC

Van 27 juni tot 1 juli vond de zesde Algemene Vergadering van de Forest Steward Council plaats in Sabah, Maleisië. Meer dan 400 leden, de grootste aanwezigheid tot nog toe, verzamelden er zich om richting te geven aan de toekomst van het FSC label voor hout en papier uit verantwoord beheerde bossen. Na enkele dagen van stevige debat keurden de Economische, Sociale en Ecologische Kamer van FSC 27 Moties goed, die nu door de Raad van Bestuur bekrachtigd en uitgevoerd worden. Voor 11 Moties werd geen meerderheid gevonden.

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale ngo die in 1993 werd opgericht door boseigenaars, de houtsector, sociale bewegingen en milieuorganisaties. FSC is een ledenorganisatie waarbij elk lid (individu of organisatie) wordt onderverdeeld in de Ecologische, Sociale of Economische Kamer. Elk van deze leden bepaalt mee het beleid van verantwoord bosbeheer onder het FSC label en kan elke drie jaar nieuwe voorstellen indienen (Moties) die de toekomst van het FSC systeem verder bepalen. Voor een Motie wordt aangenomen, moet een dubbele meerderheid behaald worden, wat neerkomt op een tweederde meerderheid bij alle leden, en een meerderheid van de leden binnen elk van de Kamers.

Golven van groen, rood en geel

In de dagen voor de eigenlijke Algemene Vergadering werden de Moties per Kamer (ecologisch, sociaal, economisch) bediscussieer, waarbij verschillende leden steun zochten voor hun voorstellen. Ook tussen de Kamers werd er onderhandeld, aangezien een meerderheid binnen elke Kamer noodzakelijk is. Tijdens de laatste twee dagen van een vermoeiende week, vond de Algemene Vergadering plaats, waar elk lid kon stemmen in de plenaire vergadering voor een bepaalde Motie (groen), tegen (rood) of zich onthouden (geel).

Sociale criteria en aandacht voor andere ecosysteemdiensten versterkt

Via diverse Moties werden de sociale criteria binnen het FSC systeem nog versterkt. Zo zorgt de goedkeuring van Motie 19 voor een permanente comité van inheemse volkeren binnen FSC om hun inspraak in het systeem verder te vergroten. Ook wordt de FSC standaard van duurzaam bosbeheer opengetrokken voor beschermde bosgebieden, waar houtwinning niet aan de orde is, en wordt via diverse Moties ook de rol van koolstofopslag als essentiële bosfunctie duidelijker erkend.

Specifieke aandacht voor grotere bosoperaties, waaronder plantages

Verschillende Moties rond het versterken van het FSC beleid rond het certificeren van grotere bosoperaties (waaronder plantages) en hun landschappelijke impact werden aanvaard. Het plantagebeleid zal onder meer verder versterkt worden door heel wat aanbevelingen in het beleid te integreren. Een voorstel op vlak van onderzoek rond genetisch gemanipuleerde bomen – waarvan het gebruik binnen FSC verboden is –werd niet aanvaard. Verder worden de regels van legale conversie naar plantages behouden, maar er wordt verder onderzocht hoe dit zich beter kan richten op de realiteit in specifieke gevallen.

Versterken van geloofwaardigheid

Diverse andere maatregelen moeten daarnaast de geloofwaardigheid van het FSC systeem verder versterken, en bepaalde onduidelijkheden wegwerken. Zo werden enkele Moties aangenomen die een verfijning van het beleid rond samengestelde producten met zich mee brengen.

“De FSC Algemene Vergadering, die elke drie jaar wordt gehouden, zijn de hoogdagen van het FSC systeem. Hier komt het democratisch proces van FSC ten volle tot uiting, waarbij een evenwicht wordt gezocht tussen de sociale, ecologisch en economische belangen van een bos. Na dagen van pittige discussies en geladen interventies werden nu 27 Moties goedgekeurd, dewelke nu de volgende jaren door FSC in de praktijk gebracht zullen worden” zegt Bart Holvoet, Directeur van FSC België.