Vastgoed

2010 was een recordjaar voor hypothecaire kredieten

Nog nooit werden er zoveel hypothecaire kredieten (276.000) verleend in België als in 2010. Ook het totale bedrag bereikte een recordhoogte van meer dan 26 miljard EUR. Dat meldt het BVK, de Beroepsvereniging van het Krediet.

In aantal en in bedrag werd er respectievelijk een stijging opgetekend van 21,4% en 23,7% t.o.v. 2009. Van het totaal aantal kredieten werd 12,8% verleend voor de nieuwbouw van een woning en werd 31,1% toegekend voor de renovatie van een woning.

In Tabel 1 wordt getoond dat de groei van het aantal hypothecaire kredieten (uitgezonderd herfinanciering) het grootst is voor de nieuwbouw van woningen, wat wijst op een duidelijke herneming van deze activiteit in 2010.

Tabel 1: Groei van aantal hypothecaire kredieten

Bron: UPC-BVK

Ook de bouwvergunningen t.e.m. september 2010 (ondanks de zwakke maanden augustus en september) tonen een groei in de nieuwbouw woningbouwsector.

In tabel 2 zien we dat het gemiddeld bedrag van de hypothecaire kredieten (115.003€) met 5,8% gedaald is t.o.v. 2009. Dit is de eerste maal (sinds 1996) dat dit gebeurt. Dit wijst erop dat ofwel de commerciële banken grotere zekerheden inbouwen en dus minder krediet toestaan, ofwel dat de bouwheer door de crisis voorzichtiger is geworden in het aangaan van een hypothecair krediet, ofwel dat de leencapaciteit van de bouwheer gedaald is door de hogere rentestand.

Tabel 2: Groei van gemiddeld bedrag hypothecaire kredieten

Bron: UPC-BVK

Deze positieve berichtgevingen steunen ook de verwachting van Essencia, marketingbureau voor de bouwsector, dat de bouwsector in 2011 een lichte positieve groei van nieuwgebouwde woningen gaat kennen.

Voor meer markt- en marketinginformatie kan u terecht op www.helixconstruct.be, een online informatieplatform voor de professional in de bouwsector.