Algemeen

200 jongeren op sofa bij de bouw in West-Vlaanderen

Bijna 400 belangstellenden, van wie iets minder dan 200 jongeren, namen op donderdagavond 6 mei deel aan ‘Op de sofa bij de bouw’, de informele contactbeurs die het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid West-Vlaanderen in het Fabriekspand in Roeselare organiseerde om jongeren voor te bereiden op hun eerste stappen in een bouwbedrijf.

FVB West-Vlaanderen

Een delegatie van erkende bestuursverenigingen binnen Bouwunie West-Vlaanderen - stukadoors, wegenbouwers, kabel-en leidingleggers, schrijnwerkers, interieurbouwers, schilders, ruwbouwaannemers, algemene aannemers en installateurs cv, sanitair en airco - was present en stimuleerde menig bouwleerling tot instroom in de bouwwereld.

73% van West-Vlamingen slagen voor VCA-examen

De West-Vlaamse bouwscholen halen een opvallend hoog niveau: liefst 73% van hun leerlingen slaagden in het nationale examen basisveiligheid (VCA) dat het FVB op 9 maart afnam in het Brusselse Kinepolis, tegenover een nationaal gemiddelde van 55%.

Opleiding basisveiligheid

557 West-Vlaamse laatstejaarsleerlingen uit 30 bouwscholen namen dit jaar deel aan dit VCA-examen. Iedere jongere die het examen aflegde, ontvangt een certificaat (als hij geslaagd is) of een attest van deelname (indien niet geslaagd) die een extra troef vormen bij het solliciteren. Steeds meer bouwondernemingen eisen immers van hun werknemers dat ze een opleiding basisveiligheid hebben gevolgd en dat ze deze aldus opgedane kennis beheersen.

Stages in het bouwbedrijf

De contactbeurs beantwoordde in elk geval aan een duidelijke behoefte. Via stages deden de jongeren al wel bouwplaatservaring op en konden ze in beperkte mate kennis maken met de beroepscultuur van de bouwsector. Bij de start van hun beroepscarrière zitten ze echter nog met een heleboel vragen die verder gaan dan de bouwsector: hoe moeten ze werk zoeken, kunnen ze zelfstandig worden, wat moeten ze doen om een autolening te bekomen, enz.

NAVB

Na het welkomstwoord gaf Carl Heyrman, directeur-generaal NAVB, uitleg over veilig werken. Ook de werking van de ‘salons’ werd belicht. Nadien werden de VCA-attesten en attesten van de deelname voorgelezen en overhandigd, waarna de informele beurs van start kon gaan. Hierbij werden de aanwezigen uitgenodigd in de ‘salons’ van de sociale partners, de fondsen van de sector samen met de VDAB en het Jongeren Advies Centrum.

Nood aan 22.000 nieuwe arbeidskrachten

De bouwsector biedt werk aan 161.000 arbeiders en vormt daarmee èèn van de belangrijkste economische sectoren in ons land. Het is echter niet makkelijk om voldoende bouwvakarbeiders te vinden . Jaarlijks heeft de sector behoefte aan 22.000 nieuwe arbeidskrachten, van wie de helft geschoold moet zijn. De bouwsector investeert via het FVB jaarlijks 25 miljoen EUR in opleiding voor bouwvakarbeiders. Vooreerst werkt het FVB samen met het bouwonderwijs. De sector stimuleert de doorstroming door o.m. een premie van 200 EUR toe te komen aan jongeren met een bouwdiploma die na hun opleiding van start gaan in de bouwsector als aan bepaalde voorwaarden voldaan is.

Instroom bouwonderwijs

Omdat de instroom van nieuwkomers uit het bouwonderwijs niet volstaat om aan de vraag van de sector te beantwoorden, tracht het FVB ook werkzoekenden om te scholen. Samen met de VDAB, Forem, Bruxelles-Formation en Arbeitsamt staat het FVB in voor opleidingen die werkzoekenden voorbereiden op een baan in de bouw. In 2001volgden 599 werkzoekenden in West-Vlaanderen een basisopleiding bouw bij de VDAB, waarmee ze 27% vertegenwoordigden van het totale aantal cursisten basisopleiding bouw bij de VDAB in Vlaanderen.



Overhandiging bouwcheque aan West-Vlaamse bouwscholen

Tot slot overhandigde Jef Vancauwenberghe (bestuurslid Bouwunie West-Vlaanderen en bestuurder van Persyn nv uit Zwevegem) namens Bouwunie West-Vlaanderen en de Confederatie Bouw een cheque ter waarde van 1.900 EUR aan de bouwscholen. Hiermee worden veiligheidsmaterialen bekostigd. Op de foto herkent u ook Filip Devoldere (technisch adviseur VTI Kortrijk), die namens de West-Vlaamse scholen de bouwcheque in ontvangst mocht nemen.
Build for Life