140 Jaar oude huisjes Neefsteeg in Antwerpen krijgen nieuw dak

  BE   17 juni 2020 Bron: Comtext
140 Jaar oude huisjes Neefsteeg in Antwerpen krijgen nieuw dak
De 21 historische arbeidershuisjes in de Neefsteeg in Antwerpen-Noord ondergaan een grondige dakrenovatie. In opdracht van de privťeigenaar voorziet de firma Roozenburg uit Rijkevorsel de woningen die erkend zijn als bouwkundig erfgoed, van een nieuw pannendak. Daaronder komt van buitenaf ook een nieuwe isolatielaag zodat de huisjes qua isolatiewaarde in elk geval voldoen aan de huidige normen.

De Neefsteeg is ťťn van de vele pittoreske steegjes die Antwerpen rijk is. De T-vormige steeg werd genoemd naar De Neef, de eigenaar van de gronden waarop in 1881 alles bij elkaar 21 huisjes werden gebouwd. Met hun afmetingen van 3,5 op 4 meter zijn ze minuscuul klein. De huisjes bestaan uit 2 bouwlagen: het gelijkvloers en 1 verdieping met erboven doorlopende pannen zadeldaken. Er is telkens ruimte voor 1 slaapkamer. De historische woningen staan sinds 2019 beschreven als bouwkundig erfgoed.

De huidige eigenaar vond in de firma Roozenburg uit Rijkevorsel de geschikte partner om de dakrenovatie uit te voeren. ďEr komt heel wat voorbereiding bij kijken waar de eigenaar zelf niet vertrouwd mee is en waarin wij hem volledig begeleiden. In een project als dit met 140 jaar oude huizen duiken er altijd verassingen op waarop snel en juist geanticipeerd moet worden. Zo bleek bij de afbraak van het eerste woonblok dat bijna al het hout van de dakconstructie volledig verweerd was en sommige balken zelfs gebroken. Dan moeten we snel schakelen en een passende oplossing berekenen, plannen en uitvoerenĒ, legt Doron Oogjen van Roozenburg Group uit.

Isolatie van buitenaf

De werken gebeuren in 3 fasen. Aangezien de zolders aan de binnenkant zijn afgewerkt, wordt de nieuwe isolatielaag van buitenaf geplaatst. Qua isolatiewaarde voldoen de huisjes hiermee aan de huidige normen. Bovenop komen er nieuwe keramische dakpannen van Creaton in natuurrode kleur.

Het renovatieproject start met de daken. Die zullen deze zomer volledig vernieuwd zijn. Nadien pakt Roozenburg ook nog alle ramen en buitendeuren aan. Voor dit omvangrijke project kan het dakrenovatiebedrijf opnieuw rekenen op Van Den Broeck Bouwmaterialen met vestigingen in Lier en Schoten als vaste partner.

ďVoor ons is dit een bijzonder project, niet alleen qua omvang maar vooral ook gezien de erfgoedwaarde van de huisjes. Wij werken hier met een team van 5 mensen aan. We hebben zelfs een tuinman ingeschakeld om het groen in de straat te snoeien en te vrijwaren. Met onze 10 jaar ervaring in dakrenovatie kunnen we een perfect eindresultaat afleverenĒ, aldus nog Doron Oogjen.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo