Architectuur

14 architectenbureaus stoten door naar shortlist Belgian Building Awards

14 architectenbureaus stoten door naar shortlist Belgian Building Awards
14 architectenbureaus maken nog kans op een Belgian Building Award die zal uitgereikt worden op 21 februari op de openingsdag van Batibouw. Een negenkoppige jury heeft de longlist van meer dan 80 inzendingen herleid tot een shortlist van 14 kandidaten binnen drie categorieën: New Way of Working, New Way of Living en Rookie of the Year. Daarnaast zal de jury ook opnieuw een Pioneer Award uitreiken.

New Way of Living

14 architectenbureaus stoten door naar shortlist Belgian Building Awards Batibouw
De meest populaire categorie was zonder meer New Way of Living. Meer dan ooit is er nood aan een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte en dit vraagt om een andere manier van ontwerpen en ontwikkelen. Batibouw speelt daar op in door van New Way of Living één van zijn hoofdthema’s te maken én door er een aparte categorie voor te creëren bij de Belgian Building Awards. De jury ontving 40 inzendingen die op geslaagde wijze lieten zien hoe we efficiënter, duurzamer en anders kunnen omgaan met onze ruimte. De jury selecteerde 5 projecten die in aanmerking komen voor de hoofdprijs: Wetteren aan de Schelde van awg architecten, Cohousing Waasland in Sint-Niklaas van DENC! Studio en Blaf, Site Apostollinen in Mechelen van dmvA en Huize Walden in Malle van LAVA Architecten.

New Way of Working

14 architectenbureaus stoten door naar shortlist Belgian Building Awards Batibouw
Een andere trend waar de Belgian Building Awards op inspeelt is het nieuwe werken. In de categorie New Way of Working ging de jury op zoek naar originele inrichtingen van kantoorruimtes die inspelen op nieuwe evoluties in de organisatie en inrichting van de werkomgeving. Binnen deze categorie nomineerde de jury 4 projecten: Bestuurs- en dienstencentrum Sint-Gillis-Waas van Architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche, de renovatie en uitbreiding van COOP in Gent van Dial Architects, Kruul in Leuven van DMOA architecten en Ryhove Urban Factory in Gent van Trans.

Rookie of the Year

14 architectenbureaus stoten door naar shortlist Belgian Building Awards Batibouw
De twee vorige categorieën waren nieuw ten opzichte van vorig jaar. Dat is niet zo voor de Rookie of the Year die beloftevolle jonge bureaus bekroont. In 2018 won Raamwerk deze prijs. In 2019 komen hiervoor nog 5 bureaus in aanmerking: Mamout Architectes uit Sint-Jans-Molenbeek, Specimen Architects uit Namen, Marge architecten uit Gent, Overal Architectuur uit Mechelen en OM/AR uit Antwerpen.

Pioneer Award

De Pioneer Award, vorig jaar nog gewonnen door Georgios Maillis, bouwmeester van Charleroi, bekroont een organisatie of een persoon die zijn nek uitgestoken heeft, die pionierswerk verricht heeft en navolging gekregen heeft voor een ideaal dat de architecten en/of de architectuurkwaliteit en zelfs onze hele maatschappij ten goede zal komen. Voor deze prijs kon men zich niet kandidaat stellen, maar ging de jury zelf op zoek naar interessante kandidaten. Hiervoor is geen shortlist bekendgemaakt, enkel één winnaar die bekendgemaakt zal worden op 21 februari.

Belgian Building Awards

De jury voor de Belgian Building Awards bestand uit 9 architecten, journalisten en publicisten: Rita Agneessens (Linklab), Laure Bertrand (LRarchitectes), Eric Cloes (Ik ga Bouwen), Marc Dubois (architectuurrecensent), Lionel Lhoir (Focus Archi), Rik Neven (architectura.be), Philippe Selke (architectura.be), Arnaud Tandt (NAV en Febelcem) en Marnik Dehaen (waarnemend jurylid namens de Orde van Architecten).

De Belgian Building Awards zijn een initiatief van Batibouw dat voor de uitwerking een beroep doet op Redactiebureau Palindroom en architectura.be. Verder wordt er ook nauw samengewerkt met de Orde van Architecten en Ik Ga Bouwen (Sanoma). Ik ga Bouwen zal op 21 februari aansluitend bij de architectuurawards een Innovation award uitreiken aan één van de standhouders van Batibouw.

Ook interessant