Woonprojecten

111 gezinnen krijgen nieuwe thuis met aardwarmte van op 150 meter diepte

111 gezinnen krijgen nieuwe thuis met aardwarmte van op 150 meter diepte
Rond een groene binnentuin van 3.500 vierkante meter komen 111 appartementen en woningen op wandelafstand van het historische hart van Brugge.
Op de terreinen van Van Marcke aan de Kolenkaai in Brugge is het startschot gegeven voor de bouw van wat het meest duurzame gebouw van de stad moet worden. De vroegere showroom en magazijnen van de badkamer- en verwarmingsspecialist transformeren in een groene binnentuin van 3.500 vierkante meter met rondom 111 woongelegenheden. Er komt een warmtenet die alle woningen langs de Brugse binnenvaart zal verwarmen en gratis passief zal koelen. De energie daarvoor wordt gehaald uit een BEO-veld op 150 meter diepte. “De lat wordt door Van Marcke op alle vlakken zeer hoog gelegd”, zegt de Brugse schepen Franky Demon. “Project Kolenkaai wordt een voorbeeld van het Brugge van de toekomst.”

De familie Van Marcke maakt volop werk van de herbestemming van haar 10.000 vierkante meter grote site langs de Brugse ringvaart. De voormalige toonzaal, magazijnen en achterliggende gebouwen ruimen plaats voor het eerste woonproject van ontwikkelaar MarckPoint (by Van Marcke Group). Langs het water komen 101 nieuwbouwappartementen en 10 nieuwbouwwoningen rond een groene binnentuin van 3.500 vierkante meter. Op de hoeken van het driehoekige terrein tussen de Kolenkaai, IJzerstraat en Diksmuidestraat zal ook ruimte voorzien worden voor kantoren, lokale handel en horeca.

“Het is het eerste bouwproject waarin Van Marcke Group al zijn interne expertise samenbrengt. Ons Engineering-team is gespecialiseerd in hernieuwbare energie en technische berekeningen, terwijl ons Prefab-team kant-en-klare energiemodules en sanitaire installaties zal leveren. Zo zetten we al onze kennis in om de gebouwen zo duurzaam én comfortabel mogelijk te maken, maar versnellen we ook het bouwproces zelf.”

Caroline Van Marcke, CEO van Van Marcke


111 gezinnen krijgen nieuwe thuis met aardwarmte van op 150 meter diepte
Vlnr: Dirk Engelen (COO Binst Architects), schepen Franky Demon, schepen Mercedes Van Volcem, Caroline Van Marcke (CEO Van Marcke) en Filip Dewaele (voorzitter vastgoedgroep Dewaele).

Gratis koeling, auto goedkoper laden

Project Kolenkaai heeft grote ambities op het vlak van energie. Na uitgebreid onderzoek om op de meest duurzame manier aan de energiebehoefte van de toekomstige bewoners te voldoen, richt Van Marcke een Energy Service Company (ESCO) op – zeg maar een energieproducent en -leverancier op maat van het project. Het hart van de centrale wordt gevormd door een BEO-veld dat bestaat uit 48 boorgaten tot een diepte van 150 meter ​ onder de Kolenkaai ligt. BEO staat voor Boorgaten Energie Opslag – het best te vergelijken met een reusachtige chauffage onder de grond met een onuitputtelijke voorraad aan duurzame energie. Die wordt via een buizensysteem naar de woningen gevoerd.

“Met Kodij, zoals de ESCO heet, passen we de meeste innovatieve en duurzame energietechnieken toe. De gebouwen worden verwarmd en passief gekoeld met aardwarmte, warmtepompen en zonne-energie. Die passieve koeling in de zomer, die ook op warme dagen zorgt voor een aangenaam binnenklimaat, zal gratis zijn. Daarnaast wordt de site voorzien van hernieuwbare energie dankzij een installatie met zonnepanelen met een minimaal vermogen van 132 kWp. ​ Alle 171 parkeerplaatsen worden ook ineens laadpaal-ready gemaakt. Je elektrische wagen opladen zal er goedkoper zijn dan de marktprijs.”

Jan Masureel van Kodij (ESCO)


111 gezinnen krijgen nieuwe thuis met aardwarmte van op 150 meter diepte
De Kolenkaai wordt heraangelegd op maat van zachte weggebruikers, zodat het woonproject naadloos aansluit op het water.

Kolenkaai wordt heraangelegd

Ook op het vlak van architectuur, waarvoor Binst Architects het ontwerp leverde, onderscheid het project zich. Met groene keramieken gevelbekleding, het gebruik van hout, een spel van hoogteverschillen en inpandige terrassen wordt het een eyecatcher langs het water. Door de aanleg van de grote binnentuin en ook de omgeving een make-over te geven, wordt dit een typevoorbeeld van stadsvernieuwing waar Brugge bekend wil voor staan.

“Om als stad te kunnen groeien heb je een kwalitatief hoogstaand aanbod nodig in een kwalitatief hoogstaande omgeving. Door zijn ligging, mix aan woongelegenheden en door verder te kijken dan enkel het woonproject, wordt dit een nieuw stadsdeel dat de brug slaat tussen de historische binnenstad en het Kaaidistrict. Door alle auto’s van bewoners en bezoekers naar een ondergrondse parking onder de binnentuin te leiden, wordt de impact op het buurtparkeren tot nul herleid. De Kolenkaai wordt bovendien heraangelegd met een hart voor fietsers en voetgangers.”

Eerste schepen Franky Demon

111 gezinnen krijgen nieuwe thuis met aardwarmte van op 150 meter diepte
Grote terrassen en een spel van verschillende hoogtes zorgen voor een speels en luchtig geheel.

De appartementen met één, twee of drie slaapkamers en terrassen tot 57 vierkante meter groot zijn momenteel in voorverkoop bij Dewaele Vastgoed. De prijzen variëren van 217.500 tot 637.500 euro.

“Als Bruggeling ben ik fier dat we met Dewaele meebouwen aan het Brugge van de toekomst. Onze stad heeft een rijke geschiedenis, maar kijkt met projecten als deze ook vooruit. Met een duurzaam, kwalitatief en ook gevarieerd aanbod zorgen we ervoor dat onze stad een echte stad kan zijn waarin het aangenaam wonen is. De heraanleg van de Kolenkaai zal ervoor zorgen dat de nieuwe buurt een unieke connectie met het water heeft. Dat zal niet alleen de toekomstige bewoners, maar ongetwijfeld ook investeerders aanspreken.”

Filip Dewaele van Dewaele Vastgoed


De eerste bewoners zullen hun intrek kunnen nemen in 2026.

111 gezinnen krijgen nieuwe thuis met aardwarmte van op 150 meter diepte

Ook interessant