10 redenen om uw woning goed te isoleren

  BE   20 september 2018 Bron: Confederatie Bouw
10 redenen om uw woning goed te isoleren
Foto: VEA
Ben je van plan om binnenkort uw woning te renoveren? Heb je er al aan gedacht om ook de gebouwschil mee te isoleren? In het kader van de Vlaamse Isolatiedag op 22 september 2018 geven we je 10 argumenten om jouw bestaande woning goed na te isoleren.

1. Isoleren is goed voor uw portemonnee

Wist je dat de meeste isolatie-ingrepen al na een aantal jaren terugverdiend zijn? Door het lager energieverbruik heb je een rendementen dat kan oplopen tot 25%. Eenmaal de investering volledig terugbetaald is, heb je de volgende jaren alleen maar winst, en dit jaar na jaar zonder enige onderhoudskost.

2. Isoleren verhoogt het comfort

Isoleren beschermt je tegen de koude in de winter, en tegen de warmte in de zomer. Hierdoor verhoogt het comfort aanzienlijk. Bij een goede vloerisolatie kan je zelfs in de winter met jouw blote voeten rondlopen.

3. Isoleren is goed voor het milieu

Wist u dat 40% van het totale energieverbruik gespendeerd wordt aan de verwarming of koeling van gebouwen? Dit kan opgelost worden door alle gebouwen goed te isoleren. Door goed te isoleren daalt het energieverbruik, en dus ook de uitstoot van broeikasgassen.

4. Isoleren verhoogt de waarde van uw woning

Aangezien je heel wat centen bespaart door een lagere energieverbruik, wordt jouw woning dus meer waard.

5. Isoleren geeft u een betere EPC-score

Een EPC-certificaat is noodzakelijk bij de verkoop of verhuur van jouw woning.

Hoe hoger de isolatiegraad, hoe beter de score en dus ook de verkoop -of verhuurwaarde.

6. Er is geen onderhoud nodig

Isoleren is één van de weinige zaken waar geen onderhoud voor nodig is.

7. Isolatie gaat levenslang mee

Eenmaal de werken uitgevoerd zijn, hoef je je geen zorgen te maken over de levensduur. Isolatie is immers voorzien om een leven lang mee te gaan.

8. Isolatie wordt verplicht

In de toekomst dienen alle woningen in Vlaanderen verplicht geïsoleerd te worden.

De krijtlijnen worden vastgelegd in het Renovatiepact. Wist je dat dakisolatie verplicht is vanaf 2020 en dat ook dubbelglas verplicht is vanaf 2023?

9. Een vakman helpt je bij jouw isolatiewerken

Isoleren moet volgens de regels van de kunst gebeuren. Het is belangrijk dat er met kennis van zaken gewerkt wordt. Vraag daarom advies aan een vakman in jouw buurt. Hij kan je ook helpen bij de aanvraag van de energiepremies.

10. Isoleren kan in iedere woning toegepast worden

Voor ieder type woning zijn er isolatieoplossingen. Raadpleeg hiervoor de website van de isolatie-fabrikanten of vraag raad aan jouw aannemer.

Op 22 september 2018 wordt de tweede Vlaamse Isolatiedag georganiseerd. Op deze dag krijg je heel wat uitleg over de bestaande premies voor na-isolatie van woningen. Interesse? Bezoek dan de website www.isolatiedag.be. Hier vind je alle locaties waar je terecht kan voor meer info.


Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo