Verbouwen

Woningpas light wordt nog dit jaar gelanceerd

Woningpas light wordt nog dit jaar gelanceerd
Een woning (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren, daar komt heel wat papierwerk bij kijken. Om het voor de Vlaming wat makkelijker te maken hebben het Vlaams Energieagentschap, het Departement Omgeving, Wonen-Vlaanderen en OVAM hun krachten gebundeld en een ‘digitale kluis’ ontwikkeld dat in de toekomst alle beschikbare documenten stelselmatig over de woning samenbrengt.

De Woningpas laat de eigenaar (en later ook de koper en huurder) toe om nuttige informatie over de woning te raadplegen. In één oogopslag kan de betrokkene zien welke attesten en certificaten er nodig zijn als de woning verkocht of verbouwd wordt. Daarnaast kan er via de woningpas ook makkelijk nagegaan worden hoe energiezuinig de woning is. Zo zullen er alle gegevens uit het energieprestatiecertificaat (EPC) of EPB-aangifte terug te vinden zijn.

De eerste versie van de woningpas bevat enkel de gegevens die de overheid over een woning kent. Denk dan aan gegevens en attesten rond energie, isolatie en installaties, bodem, zonnepotentieel en algemene gebouwinformatie. Na de release van de eerste versie, kan er op verschillende momenten nieuwe informatie toegevoegd worden: historiek van vergunningen, keuringen verwarming, EPC+,…. Het is een continue update op het moment dat bijkomende gegevens beschikbaar zijn.

In de toekomst zal het mogelijk zijn voor de eigenaar om machtigingen te geven aan anderen om uw attesten en informatie te kunnen delen of hen toegang kan geven tot uw woningpas: handig voor uw bouwpartners, toekomstige kopers of huurders, uw notaris of makelaar. Daarnaast zal het ook mogelijk worden om zelf de woningpas te verrijken met informatie. Zo zal u zelf niet-digitale attesten kunnen opladen en data aanvullen.

Ook is het de bedoeling om nog meer attesten via de woningpas te kunnen raadplegen, denk dan aan de keuringen van ketels of attesten rond woningkwaliteit.

Op 22 september 2018 wordt de tweede Vlaamse Isolatiedag georganiseerd. Op deze dag krijg je heel wat uitleg over de bestaande premies voor na-isolatie van woningen. Interesse? Bezoek dan de website www.isolatiedag.be. Hier vind je alle locaties waar je terecht kan voor meer info.

Ook interessant