Bezoek ťťn van de woningen op de tweede Vlaamse Isolatiedag

  BE   5 september 2018 Bron: Confederatie Bouw
Bezoek ťťn van de woningen op de tweede Vlaamse Isolatiedag
Op 22 september 2018 organiseren Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw in samenwerking met het Vlaams Energieagentschap de tweede Vlaamse Isolatiedag. In elke provincie worden er enkele werven opengesteld waar er na-isolatiewerken van bestaande woningen getoond worden. In groepjes van maximaal 20 worden bezoekers geÔnformeerd over de diverse isolatietechnieken bij de energetische renovatie van een woning. Op iedere werf vinden er tussen 11 en 17u verschillende sessies plaats. De aannemers geven er niet enkel uitleg over de gehanteerde technieken en materialen, de wetgeving, maar ook over de verschillende premies voor energiebesparende investeringen.

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw: ďEen groot deel van de Vlaamse woningen is onvoldoende geÔsoleerd. Nochtans leidt een goed geÔsoleerde woning tot een groter wooncomfort ťn betaal je minder aan energiekosten. De Vlaamse Isolatiedag helpt om de kennis van de burger over energie-efficiŽntie bij te spijkeren. Aannemers met kennis van zaken geven informatie over de bestaande premies, de verplichtingen en over de verschillende materialen. Op een transparante, open en heldere manier.Ē

Vlaanderen telt ongeveer drie miljoen woningen. 98 procent van de woningen voor 2006 voldoet niet aan de langetermijndoelstelling die de Vlaamse overheid heeft vooropgesteld. Tegen 2050 moet elke woning immers een EPC-waarde van 100 kWh/m≤/jaar halen, terwijl vandaag een vrijstaande woning nog een gemiddeld EPC-cijfer van 398 heeft. Ook voor appartementen ligt er nog heel wat werk op de plank. Daar bedraagt het gemiddelde EPC-cijfer 295 kWh/m≤/jaar.

De Vlaams minister van Energie benadrukt dat alles bij energie-efficiŽntie begint: ďDe goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Degelijke isolatie voor iedere woning in Vlaanderen is daarom een prioriteit. Het geeft je zowel in de zomer als de winter meer comfort en in ruil voor de investering krijg je meteen een lagere energiefactuur. Bovendien stijgt de waarde van je woning als die energiezuinig is. Tijdens de isolatiedag krijgt iedereen de kans om de verschillende isolatie-oplossingen in de praktijk te bekijken. Zo kan je goed afwegen wat voor jouw huis of appartement de beste keuze zou zijn.Ē

Een goede uitvoering van de isolatiewerken is van essentieel belang. Voor verschillende premies wordt deze dan ook gekoppeld aan kwaliteitseisen. Zo moet de aannemer voor binnenmuurisolatie beschikken over een certificaat van bekwaamheid en zal de isolatie-aannemer die je spouwmuren vult, moeten voldoen aan een strenge kwaliteitsnorm.

Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie: ďDe Vlaamse isolatiedag biedt je tevens de kans om in contact te komen met een lokale vakman. Hij is de best geplaatste persoon om alle isolatiemogelijkheden met u te overlopen en om na te gaan welke materialen en technieken het meest geschikt zijn voor jouw woning. Heb je nadien nog vragen? Ook dan is je lokale vakman de geschikte persoon om je snel te adviseren. Hij is altijd in de buurt.Ē

Dit jaar winnen twee bezoekers aan ťťn van de werven van de Isolatiedag een cheque van 500 euro om hun dak, muren of vloeren te laten isoleren door ťťn van de deelnemende aannemers.

Interesse? Bezoek dan www.isolatiedag.be en zoek een werf in jouw buurt. De plaatsen zijn beperkt en inschrijven is verplicht. Deelname is gratis.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo