Algemeen

1 op 3 schrijnwerkers heeft minder goed gevuld orderboekje

De orderboekjes van de Vlaamse schrijnwerkers en interieurbouwers hebben te lijden onder de crisis die nu al vijf jaar aansleept en al te vaak resulteert in een slinkend personeelsbestand of zelfs het faillissement. Op de renovatiemarkt blijft de nood aan energiebesparende investeringen evenwel hoog en ook in de nieuwbouw, waar we evolueren naar bijna-energieneutrale woningen en gebouwen, neemt hoog-isolerend, luchtdicht geplaatst schrijnwerk een belangrijke plaats in. Het potentieel aan opdrachten is er zeker, maar het is wachten op een daadwerkelijk herstel van de economie om gezinnen, bedrijven en overheden opnieuw meer te doen investeren. Dit blijkt uit een enquête van Bouwunie bij 217 Vlaamse schrijnwerkers en interieurbouwers.

Elk jaar organiseert Bouwunie bij de schrijnwerkers en interieurbouwers een sectorenquête om te peilen naar hun situatie, problemen en aandachtspunten. Dit laat toe de noden, kansen en uitdagingen voor de sector in kaart te brengen en te vergelijken met vorige jaren. De schrijnwerkers voeren gemiddeld meer dan 3 activiteiten uit waarbij buitenschrijnwerk (ramen, deuren, poorten, …), binnenschrijnwerk (maatkasten, keukens, binnendeuren) en het vervaardigen van meubels de belangrijkste zijn. 94% van de bedrijven zijn actief op de renovatiemarkt, 72% in de nieuwbouw.

2013 is geen topjaar voor de schrijnwerkers. Door de crisis is het orderboekje minder goed gevuld. 5% van de bedrijven heeft slechts het vooruitzicht op één maand werk, 49% 1 tot 3 maanden en 35% tussen 3 en 6 maanden. Bij 33 % van de bedrijven is dit slechter in vergelijking met de andere jaren.
Inzake prijszetting ziet 2 op 3 geen verandering terwijl 33% het prijsniveau, d.i. de prijzen de ze kunnen aanrekenen voor hun werk, hebben zien verslechteren zonder evenwel verlieslatend te zijn. Bijna 30% van de bedrijven geeft wel aan dat de huidige tarieven maar net break-even zijn. De verwachtingen op dit vlak zijn niet rooskleurig: slechts 15% verwacht een hogere prijs te kunnen gaan hanteren terwijl 21% een vermindering van het prijsniveau in de komende maanden vreest. Vooral bij de grote bedrijven staan de prijzen onder druk.
21% van de schrijnwerkbedrijven werkt momenteel met minder personeel dan enige tijd terug. 73% verwacht met dezelfde equipe te kunnen blijven werken in de komende maanden, 14% plant bijkomende aanwervingen. Voorts valt in de enquêteresultaten op dat de problematiek van het hoge aantal laattijdige betalingen bij 1 op 3 opnieuw toegenomen is.
Ondertussen bereikt het aantal faillissementen van schrijnwerkbedrijven een triestige piek. Vorig jaar ging een recordaantal van 208 schrijnwerkers failliet, ruim de helft meer dan in pre-crisisjaren, en dit jaar noteren we nu al meer faillissementen dan in dezelfde tijdspanne van 2012.

Een belangrijk gegeven voor de schrijnwerker-interieurbouwer is zijn atelier. De basisuitrusting is een paneelzaag, een bovenfrees, een schaafmachine en een kantenverlijmer. Bij 1 op de 2 bedrijven staat er ook een opdeelzaag. Een CNC-sturing komt inmiddels op meer een meer machines terug. 67% van de bedrijven schakelt software in om het productieproces te optimaliseren en zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. De aansturing van de moderne machines vanuit de productievoorbereiding gebeurt inmiddels bij 27% van de bedrijven. De helft van de bedrijven laat dit verlopen via specifieke CAD/CAM- of optimalisatiesoftware, de andere helft via de software van de houtbewerkingsmachines. Deze markt groeit duidelijk, want 4 jaar terug deed nog maar 16% van de bedrijven dit. Om de bedrijven hierin bij te staan, heeft Bouwunie een specifiek traject omtrent CAD/CAM opgezet.

7 op de 10 bedrijven die zich toespitsen op buitenschrijnwerk, staan nog zelf in voor de productie ervan. Bij de grote bedrijven stijgt dit aandeel tot 90%.
Bij het streven naar een hogere energie-efficiëntie van onze woningen en gebouwen, kijken we heel nadrukkelijk naar een goede luchtdichte plaatsing van het buitenschrijnwerk. 33% van de schrijnwerkbedrijven heeft dit tot hun standaard-werkwijze gemaakt, 51% van de bedrijven besteedt daar ook extra aandacht aan maar vooral op vraag van de opdrachtgever. Het meest gebruikt hierbij zijn de isolerende schuimen (bij 88% van de schrijnwerkers). Tapes zijn ingeburgerd bij 68% van de bedrijven. 29% werkt met een geïntegreerd systeem. Het belang ervan zal alleen nog toenemen nu we evolueren naar bijna-energieneutrale gebouwen en woningen. Het is gewoonweg niet mogelijk om de strengere energie- en isolatie-eisen na te komen zonder luchtdicht geplaatste ramen en deuren.

Ook interessant


Build for Life