Algemeen

Wegvallen belastingvermindering kost banen en opdrachten

De federale regering schrapte eind 2011 om budgettaire redenen de belastingvermindering voor de vervanging van de ramen en/of beglazing in woningen. Dit laat zich duidelijk voelen in het orderboekje van de schrijnwerkers. Ze hebben hierdoor aanzienlijk minder werk. In die mate zelfs dat 29% van de werkgevers 1 of meer werknemers zal moeten ontslaan. Dit blijkt uit een enquête van Bouwunie. De gevolgen van de afgeschafte belastingvermindering zijn niet alleen ingrijpend voor de sector en de werkgelegenheid, maar ook voor het milieu en de te behalen energie-doelstellingen. Het Energierenovatieprogramma 2020 van de Vlaamse overheid wil tegen 2020 onder meer alle enkel glas in Vlaamse woningen vervangen door isolerend glas. Zonder algemene ondersteuning voor de plaatsing van energiezuinige ramen komen we er nooit, aldus Bouwunie.

Wie zijn ramen (schrijnwerk en/of beglazing) laat vervangen door energiezuinigere exemplaren kon tot eind vorig jaar genieten van een belastingvermindering van 40% van de prijs (met een maximum van 2.830 euro, saldo overdraagbaar naar volgende aanslagjaren). Dit scheelde een flinke slok op de borrel en spoorde mensen daadwerkelijk aan om hun oude ramen te vervangen door veel energiezuinigere exemplaren. Deze stimulans is helemaal weggevallen. Er zijn nog premies over maar deze zijn niet voor iedereen of onvoldoende substantieel. De Vlaamse renovatiepremie geldt enkel voor wie aan de voorwaarden voldoet (o.a. inkomensgrenzen1). En de premie van de netbeheerders bedraagt maximaal 300 of 375 euro (afhankelijk van de isolatiegraad van het nieuwe raam) en dus niet meteen van die aard om een investeringsbeslissing van algauw meer dan 10.000 euro te forceren. Vele private verhuurders die hun huurwoning energiezuiniger willen maken, kunnen geen enkele premie krijgen.

De schrijnwerkers voelen de afschaffing van de belastingvermindering dan ook duidelijk in hun orderboekjes. Bouwunie organiseerde een enquête om de gevolgen ervan in kaart te brengen. Hieruit blijkt dat 76% van de schrijnwerkers die regelmatig of uitsluitend ramen vervangen, minder werk hebben. Ze geven aan dat ze minder opdrachten hebben én dat het nu vaak om kleinere opdrachten gaat omdat mensen enkel vervangen wat nodig is of de uit te voeren werken spreiden in de tijd (bv. nu de voorkant van het huis en later pas de achterkant).
Van de werkgevers zegt 29% dat ze door het dalende werkvolume personeel moeten ontslaan. Bij 47% van hen gaat het om 1 werknemer. Bij 32% om 2 mensen. Bij de overige 21% om minstens 3.

Dit is niet alleen slecht nieuws voor de sector en de werkgelegenheid, maar ook voor de Vlaamse overheid die de energie-doelstellingen van haar Energierenovatiepogramma 2020 moet behalen.
Er is opnieuw een algemene ondersteuning voor de vervanging van het buitenschrijnwerk en de beglazing nodig om te voldoen aan de energie-eisen. Dat wil zeggen dat er een financiële stimulans moet komen om oude ramen en beglazing te laten vervangen door ramen met een voldoende hoge isolatiewaarde. De ervaring leert immers dat de energiebesparing bij financiële aanmoediging aanzienlijk hoger ligt.
Build for Life