Isolatie

1 op 3 bouwers haalt E-peil niet door verkeerde keuze

Bijna 1 op 2 (ver)bouwers denkt dat een goed geïsoleerde bouwschil niet volstaat om minder energie te verbruiken. Daarom investeert bijna 1 op 2 bouwers in energiebesparende toepassingen zoals zonnepanelen en een warmtepomp. Maar dat is niet altijd de meest kost- en energie efficiënte keuze. Om te vermijden dat bouwers op extra kosten worden gejaagd, pleit UNILIN ervoor om vooraf het rendement in plaats van enkel de terugverdientijd van energiebesparende toepassingen en bouwmethodes te berekenen. UNILIN benadrukt dat door maximaal te investeren in de isolatie van de bouwschil er minder is nood aan extra energiebesparende technieken.

Niet meer isoleren dan wettelijk verplicht

De studie toont aan dat bouwers eerder geloven in het energie besparende effect van zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler dan in extra isolatie van de bouwschil. De meerderheid (85%) is er van overtuigd dat de installatie van externe technieken noodzakelijk is om energie te besparen. Terwijl slechts 57% vindt dat een goede isolatie van het dak, de ramen en de muren hiervoor volstaat. Dat verklaart waarom 4 op 10 bouwers niet meer dan nodig investeert in isolatie om het wettelijk verplicht E-peil te halen.

“Het is nochtans veel rendabeler om bij de aanvang van het project maximaal te investeren in een goed geïsoleerde en luchtdichte bouwschil. Zo is men niet alleen voorbereid op een verdere verlaging van het E-peil maar behoudt de woning ook haar verkoopwaarde. Door vandaag maximaal te investeren in de gebouwschil, is er minder nood aan energiebesparende toepassingen om het E-peil te verlagen. Het rendement van een goed geïsioleerde bouwschil is op termijn ook hoger dan dat van externe installaties ”, aldus Veronique Mattheeuws, marketing directeur UNILIN Division Insulation.

Rendement belangrijker dan terugverdientijd

Omdat het steeds moeilijker wordt om de ‘juiste’ keuze te maken voor energie efficiënte materialen en bouwmethodes, volgt de (ver)bouwer vaak het advies van professionals waaronder de architect. Daarbij valt op dat slechts 1 op 3 vooraf de berekening kreeg van het terugverdieneffect van energiebesparende installaties. Opmerkelijk is ook dat 1 op 3 bouwers na de start van de bouw nog extra moest investeren in energiebesparende toepassingen om het wettelijk verplicht E-peil te halen.

“De cijfers tonen aan dat er nood is aan een duidelijke inschatting en berekening van het rendement en niet zozeer de terugverdientijd. Alleen zo kan de (ver)bouwer in overleg met de architect de beste keuze maken om zijn woning energiezuinig te (ver)bouwen”, aldus nog Veronique Mattheeuws.

Ook interessant