Verbouwen

1 op 3 Belgen overweegt binnen 5 jaar te verhuizen door renovatieplicht

1 op 3 Belgen overweegt binnen 5 jaar te verhuizen door renovatieplicht
Een derde van de Belgen overweegt om binnen vijf jaar te verhuizen vanwege verplichte energierenovaties. Financiële drempels en klimaatrisico's maken het voor veel huiseigenaars moeilijk om hun woning energie-efficiënt te maken. Dat blijkt uit de grootschalige H.E.R.E.-enquête van BNP Paribas, uitgevoerd in acht Europese landen.

Hoewel Belgische eigenaars het belang van duurzame renovaties erkennen, botsen ze vaak op hoge kosten en twijfels over rendement. De studie toont aan dat samenwerking tussen banken, overheden en renovatiepartners cruciaal is om de renovatieplicht haalbaar en betaalbaar te maken.

Een Belgische paradox: bewust maar aarzelend

De enquête brengt een opvallende paradox aan het licht: 80% van de Belgen gelooft dat energierenovatie de waarde van een onroerend goed verhoogt, een waardevolle troef in een krappe markt. Toch zijn voor een derde van de Belgen financiële besparingen de belangrijkste drijfveer achter een renovatieproject. Die reflex is in België meer uitgesproken dan in Spanje, Italië en Luxemburg. Daar volgt slechts een kwart van de respondenten die logica. Ondanks die zin voor realiteit twijfelt meer dan 1 Belg op 2 aan de rendabiliteit van zulke investeringen. Spanje en Frankrijk delen dat scepticisme, maar het Verenigd Koninkrijk telt met 60% meer 'believers'.

Verder geloven 2 op de 3 Belgen dat het tientallen jaren zal duren voor energiebesparingen renderen. In Duitsland en Polen is dat respectievelijk 66% en 59%. Toch zegt bijna een derde klaar te zijn om te renoveren... maar er de middelen niet voor te hebben. Die aarzeling is des te verrassender omdat 70% van de ondervraagden zulke werken een must vindt. Ze vrezen anders het risico te lopen hun woning onder de prijs te moeten verkopen. In Frankrijk is die angst nog groter. Daar deelt 80% van de huiseigenaars die bezorgdheid. 1 Belg op 3 overweegt zelfs om binnen de 5 jaar te verhuizen door de soms povere energieprestatiecertificaten of wegens de toenemende klimaatrisico's. In Duitsland is dat 1 op 4 en in Spanje 1 op 2!

Die tweestrijd benadrukt de dringende nood aan ondersteuning op maat en aan een stimulerender energiebeleid. Terwijl 39% van de Belgen erkent dat banken de financiering vergemakkelijken (tegenover een gemiddelde van 31% in de onderzochte landen, en 40% in Frankrijk), twijfelt 60% aan de betrouwbaarheid van overheidssubsidies. 3 op 4 Belgen geloven trouwens dat subsidies slechts een klein deel van de renovatiekosten zullen dekken. Dat wantrouwen vraagt om een concreet antwoord.

Samenwerken met experts om de obstakels te overwinnen

Met het oog op die uitdagingen ontpoppen banken zich als betrouwbare partners. Dat zijn ze trouwens al voor heel wat gezinnen die voor hun woning bij de bank een hypothecaire lening hebben afgesloten. Bijna 60% van de Belgen aanziet de bank als een bekwame partner die hen gedurende het volledige energierenovatieproject kan begeleiden. Toch beschouwt nauwelijks 1 Belg op 10 zijn bank daarvoor spontaan als een bron van advies. Voor bedrijven die van de materie hun specialiteit hebben gemaakt, loopt dat op tot 43%. Het gemiddelde van de 8 onderzochte landen bedraagt 42%. In Italië is dat 52% en in Frankrijk 37%. Die cijfers bieden de banken opportuniteiten. Want door met gecertificeerde experts samen te werken en innovatieve tools aan te bieden, kunnen banken die aarzeling omzetten in actie.

Door financieringsoplossingen op maat uit te werken – denk aan speciale leningen voor energietransitie, formules gekoppeld aan energieaudits of partnerships met experts uit de sector – kunnen banken de energietransitie concreter, betrouwbaarder en vooral toegankelijker maken.

De studie toont aan dat er vraag is naar aangepaste oplossingen. Zo zou 68% van de Belgen eerder bereid zijn om meer te betalen voor een energie-efficiënte woning dan renovaties te financieren. Het gemiddelde bij de 8 onderzochte landen bedraagt 66%. In Luxemburg is dat 58% en in Frankrijk 72%. Die vaststelling wijst op een groeiende vraag naar woningfinancieringen op maat, een domein waarin banken blijven innoveren.

Naar toegankelijker bankieren

Ondanks die opportuniteiten blijkt uit het onderzoek dat bijna 8 op de 10 Belgen energierenovaties te duur vinden en dat 32% van de huiseigenaars niet over de nodige middelen beschikt om energierenovaties uit te voeren (tegenover 28% in Frankrijk en 34% in Italië). Aan de andere kant zijn subsidies die 70% van de kosten dekken voor 4 op de 10 Belgen een doorslaggevende factor om zulke werken aan te vatten (tegenover 36% in Frankrijk en 45% in Spanje).

De banken kunnen aan die behoeften voldoen door hun diensten toegankelijker te maken via onder meer gepersonaliseerd advies, rendabiliteitssimulaties en samenwerking met de overheid. "In januari hebben we een tool gelanceerd om energierenovatieprojecten in kaart te brengen", zegt Elien Egaña Viteri, adviseur bedrijfsstrategie bij BNP Paribas Fortis. "De tool biedt een gedetailleerd renovatierapport. Dat bestaat uit een plan van aanpak, een realistische schatting van de renovatiekosten en van de eventuele regionale stimuleringsmaatregelen, alsook een indicatie van de impact op het EPC." Die innovatie versterkt het vertrouwen in een sector waar 77% van de Belgen renovatie associeert met hoge kosten (79% in Duitsland, 69% in het Verenigd Koninkrijk).

Een duurzame toekomst, ondersteund door het partnership met banken

Om aan die uitdagingen het hoofd te bieden nodigt BNP Paribas Fortis zijn klanten uit om informatie in te winnen bij de 400 adviseurs gespecialiseerd in woonkredieten. "Energetische renovatie van gebouwen is een uitdaging die immens, dringend en complex is", zegt Marc Delforge, Head of Sustainable Loans bij BNP Paribas Fortis. 'Immens' gezien de noodzakelijke investeringen. 'Dringend' omdat renoveren en bouwen op zeer korte termijn anders moeten. En 'complex' omdat die transities moeten plaatsvinden binnen een kader van sociale rechtvaardigheid. Daarom hebben we een innovatief en hybride ecosysteem ontwikkeld, de zogenoemde Energy Hub. Dat unieke platform brengt toonaangevende partners samen en ondersteunt onze klanten bij de transitie naar duurzaam wonen. Het biedt een waaier aan diensten en oplossingen aan die zijn afgestemd op uiteenlopende behoeften en die zowel een oplossing bieden bij renovaties als bij de aankoop van een energiezuinig onroerend goed. Daardoor krijgen potentiële kopers een duidelijk beeld van de positieve impact van duurzame renovatie op zowel milieu- als economisch vlak."

Met slechts 23% van de Belgen die van plan zijn om hun woning aan te passen aan de klimaatrisico's (tegenover 47% in Italië en 26% in het Verenigd Koninkrijk), is het duidelijk dat er dringend iets moet gebeuren. Dankzij zijn gespecialiseerde adviseurs, specifiek op energietransitie gerichte financieringen, energieaudits en publieke partnerships, kan BNP Paribas Fortis die verandering katalyseren, en zo van duurzame huisvesting een economische en maatschappelijke hefboom maken.