Woonleningen

Dit moet je weten over een vastgoedhypotheek

Dit moet je weten over een vastgoedhypotheek
Wil je een huis kopen om te verhuren? Ben je op zoek naar de beste hypotheek? Wil je weten wat voor soorten hypotheken er allemaal zijn? En, ben je benieuwd waarom je niet met de normale woonhuishypotheek kunt gaan investeren in vastgoed? Voor het kopen van een beleggingspand heb je een vastgoed- of verhuurhypotheek nodig. In dit artikel vertellen we er meer over. Lees snel verder!

Wat is een hypotheek?

Als je wilt beginnen met investeren in vastgoed, zal je meestal een hypotheek nodig hebben om je eerste woning voor de verhuur te kunnen kopen. Als je dan gaat zoeken naar een hypotheek, dan kom je al snel uit bij een vastgoed- of verhuurhypotheek. Laten we beginnen bij het begin. Wat is een VastgoedHypotheek nou eigenlijk? Een hypotheek is een begrip dat gebruikt wordt om een geldlening met als onderpand een registergoed aan te geven. Officieel heet deze lening een hypothecaire lening. Simpel gezegd is een hypotheek een lening die je afsluit voor de aankoop van onroerend goed. Onder onroerende goederen worden grond inclusief panden die duurzaam met de grond verenigd zijn verstaan. Onder onroerend goed vallen onder andere woningen, bedrijfspanden, kantoren en garageboxen.

Lagere rente door onderpand

Zoals aangegeven is de aan te kopen woning altijd het onderpand van de hypotheek. Doordat je geld leent met een onderpand als zekerheid, geldt er voor een hypotheek altijd een lagere rente dan voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De bank heeft namelijk de zekerheid, de woning, kunnen verkopen als jij de hypotheek niet meer betaald. Deze zekerheid voor de bank komt door het eerste recht van de hypotheek op het onderpand. Als de bank als eerste een hypotheek verstrekt, dan zal die het eerste recht van hypotheek hebben. Dit betekent dat de bank dan de lening met voorrang mag terugvorderen. Kom jij als lener je betalingsverplichtingen niet na, dan mag de hypotheekhouder het pand gedwongen verkopen. Hiervoor is geen uitspraak van de rechter nodig. Na de verkoop van het pand mag de bank dan het restant van de lening met voorrang op de opbrengst van het pand verhalen, dus voor eventueel andere schuldeisers, inclusief de Belastingdienst. Dit is in de basis hoe een hypotheek werkt.

Ook interessant