Verwarming & Sanitair

Welke cv-installatie past het best bij jouw huis

Welke cv-installatie past het best bij jouw huis
De gemiddelde cv-ketel gaat zo'n 15 jaar mee en soms nog wel langer. Het is daarom helemaal niet raar wanneer je, voordat je een beslissing neemt, je eerst goed wilt oriënteren. Om optimaal profijt en gebruiksgemak van de installatie te hebben, zijn er enkele factoren waar je rekening mee dient te houden.

  • Woon je in een appartement, tussen- twee-onder-een-kap-, of hoekwoning of een vrijstaand huis.
  • Het aantal personen dat er in de woning woont en hoeveel vertrekken er regelmatig verwarmt gaan worden.
  • Het bouwjaar van de woning.
  • De kubieke inhoud en/of het gebruiksoppervlakte van de woning.

Dan zijn er nog enkele punten die ook wel aardig zijn om van tevoren te weten:

  • Hoeveel warmte moet de cv-installatie gaan leveren? Met het antwoord hierop neem je in principe al de beslissing voor een VR, HR of VHR-ketel.
  • Welke soort cv-ketel je nodig hebt als je op twee plaatsen tegelijk warm water wilt kunnen tappen.
  • Hoe snel verdient hij zich terug?

Daarbij kan het ook nog uitmaken of je kiest voor een groot of formaat ketel. In de afgelopen decennia zijn de ketels steeds kleiner geworden. De meest moderne HR-ketel van tegenwoordig is niet veel groter dan drie op elkaar gestapelde bierkratjes.

Het gebruiksgemak van de cv- installatie

Elke cv ketel is weer anders. Sommige hebben een heel overzichtelijk bedieningspaneel aan de buitenkant, terwijl een ander alleen een digitaal touch-schermpje heeft achter de beschermkap. Ook het metertje van de waterdruk zit bij sommige cv-ketels op een plaats waar je je van afvraagt hoe ze in hemelsnaam op het idee gekomen zijn het daar te plaatsen. Kijk ook bij de aanschaf van het model ketel naar het gebruiksgemak.

  • Kan je de waterdrukmeter makkelijk aflezen?
  • Waar zit het aansluitpunt voor de waterslang of wordt hij direct op de waterleiding aangesloten met een kraan?
  • Indien er een storing ontstaat, geeft het display dit aan middels een code of moet je dat zelf maar snappen?

Daarnaast is het fijn als er een begrijpelijk gebruikersboekje bijzit. Niet dat je zelf continu aan de cv-installatie moet gaan sleutelen. Als het goed is, heb je nooit wat aan de ketel te doen en periodiek onderhoud verzorgt over het algemeen de installateur. Het is echter wel makkelijk als je zelf ook weet waar de resetknop zit en hoe je water bijvult. Het is zonde van je geld om daar iemand voor te laten komen.

Ook interessant