Verbouwen

Verbouw rijksmonument mogelijk stilgelegd

Een 35 miljoen euro kostende verbouwing van het voormalig ministerie van Economische Zaken aan de Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag dreigt stilgelegd te worden. Architect Hans Ruijssenaars, die het rijksmonument begin jaren negentig renoveerde, had volgens de auteurswet bij de nieuwe verbouwingsplannen betrokken moeten worden. Dat is niet gebeurd. Hij spant daarom een kort geding aan dat donderdag in Den Haag dient.

Het gebouw werd in 1911 door rijksbouwmeester D. E. C. Knuttel ontworpen, maar door de Amsterdamse architect Ruijssenaars in 1993 grondig gerenoveerd. Hij overkapte onder meer het binnenplein. De gangen daaromheen werden een arcade door de kozijnen te vervangen door poortjes. Tussentijds werd het gebouw aangemerkt als rijksmonument.

Ruijssenaars verwijt de Rijksgebouwendienst dat hij nooit bij de renovatieplannen is betrokken. Hij moest daar vooral zelf achteraan. Ook een gesprek met de leiding van de dienst leidde niet tot het noodzakelijke overleg over de verbouwing, zegt hij.

Lees het complete artikel op Architectenweb.nl

Ook interessant