Nieuwbouw

Protest tegen bouw gevangenis Beveren

De actiegroep stRaten-generaal vecht de bouw van de nieuwe gevangenis in Beveren aan bij Europa. Dinsdag starten de werkzaamheden.
StRaten-generaal is de actiegroep die een alternatief tracé heeft voorgesteld voor de Oosterweelverbinding met Lange Wapper-brug in Antwerpen. Dat alternatieve tracé wordt nu bestudeerd door de Vlaamse overheid.

De nieuwe gevangenis van Beveren ligt pal op dat tracé, dat kan niet, zegt stRaten-generaal. "Wij maken ons sterk dat de Europese Commissie Vlaanderen zal terugfluiten", zegt Manu Claeys van de actiegroep. "Als je in een milieu-effectenrapport een alternatief bestudeert maar tegelijk op de plek van dat alternatief al een gebouw neerzet, dat holt de milieu-effectenrapportering uit. En je dreigt een situatie te krijgen waarbij een deel van de vleugel van gevangenis opnieuw afgebroken moet worden."

Eerder hadden stRaten-generaal en andere actiegroepen er al bij de overheid op aangedrongen om de gevangenis enkele tientallen meters op te schuiven zodat het alternatieve tracé gevrijwaard bleef. Op korte termijn start stRaten-generaal een opschortingsprocedure op voor de bouwwerken aan de gevangenis.