Duurzaam Bouwen

Bedrijven moeten overschakelen op LED-verlichting

Honeywell Electrical Devices & Systems (ED&S) doet een wereldwijde oproep aan bedrijven om over te schakelen op LED-verlichting. Het bedrijf is van mening dat zowel grote als kleine ondernemingen wereldwijd de verantwoordelijkheid dragen om energie-efficiënte LED-verlichting te overwegen. Door het lagere verbruik kunnen zij hiermee tevens de klimaatverandering tegengaan.

Verlichting maakt gemiddeld 21% uit van het totale energieverbruik van een gebouw en staat voor 19% van de wereldwijde energieopwekking. Daarom meent de wereldwijde leverancier van elektrische producten en diensten dat een overschakeling op LED-verlichting op dit moment één van de meest effectieve manieren kan zijn om energie te besparen.



Het energieverbruik voor verlichting kan namelijk tot 60% zakken wanneer je een Honeywell-ledbuis van 23 watt vergelijkt met een gewone TL-buis van 58 watt.

Om bedrijven te helpen die willen overschakelen op LED-technologie, heeft Honeywell ED&S een wereldwijde adviesdienst opgericht. Bedrijven kunnen hierop gratis een beroep doen. Plantmanagers en energieverantwoordelijken krijgen na een aantal consultaties en metingen ter plaatse – waarbij het verlichtingssysteem nauwkeurig wordt in kaart wordt gebracht—, een gedetailleerd overzicht van de energie en kosten die ze kunnen besparen. Ze kunnen ook een proefinstallatie aanvragen om het verschil in energieverbruik nauwkeurig op te meten. Aan de hand van zorgvuldige analyses kan berekend worden hoe groot de ROI zal zijn en hoeveel bespaard kan worden alvorens zij de investering maken.

"Er is voorspeld dat LED-technologie de verlichtingsmarkt kan domineren tegen 2015, maar dat moet sneller kunnen‖, zegt John Storey, wereldwijd directeur LED-verlichting bij Honeywell ED&S. ―Vandaag is ongeveer twee derde van de verlichting gebaseerd op oudere, energieverspillende technologieën die ontwikkeld werden voor 1970. Zoiets kan je moeilijk duurzaam noemen."

"Tot op heden was de verlichtingssector er nog niet in geslaagd om een beter alternatief te bieden voor algemene kwaliteitsverlichting die overal toepasbaar is. Maar we zijn op een keerpunt gekomen. LED-verlichting is het beste wat ons overkomen is sinds de uitvinding van de gloeilamp, en we staan nu voor revolutionaire veranderingen. We beseffen echter dat voor plantmanagers en energieverantwoordelijken de drempel hoog kan zijn om de initiële kosten voor een omschakeling te verantwoorden. Daarom hebben we een wereldwijde adviesdienst en online energiecalculator gelanceerd. Deze bieden een antwoord op vragen over de kosten- en energiebesparingen die zo’n investering met zich meebrengt."



Met een aanzienlijk langere levensduur van 60.000 uren (in vergelijking met de 10.000 à 15.000 uur van een traditionele tl-buis) gaat LED-verlichting zowat vijf jaar langer mee. Dankzij het bredere temperatuurbereik waarbinnen LED’s optimaal kunnen werken, zijn ze ook doeltreffender en efficiënter. Volgens het Internationaal Energieagentschap kan de wereldwijde overschakeling op LED-verlichting het energieverbruik voor verlichting met 40% terugdringen.

De overschakeling naar LED-verlichting wordt gesteund door de Lighting Industry Association, een onafhankelijke wereldwijde organisatie. Peter Hunt, Joint Chief Executive van de organisatie zei hierover: ―De veranderingen in LED-technologie hebben ons niet enkel een hogere efficiëntie bezorgd. Ze zorgen tevens voor een verbetering in de kwaliteit van de verlichting. Dit is een duidelijk resultaat van de verbeteringen die gerealiseerd kunnen worden door de constante investeringen van de industrie.‖

"Voor Plantmanagers die de kosten willen verlagen en betere energieconsumptiedoelstellingen willen behalen, is de overschakeling op LED-verlichting een logische efficiënte oplossing.